Nyheter

Curacao ett paradis för pengaplacering

Nyheter • Publicerad 2 februari 2011
Skatteparadis Fina vyer och lyxiga hotell på Curacao. Foto Lex van Lieshout/SCANPIX
Skatteparadis Fina vyer och lyxiga hotell på Curacao. Foto Lex van Lieshout/SCANPIXFoto: Bosse Vikingson

Inter Ikeavärlden har hittat en plats i världen de gärna återkommer till. Den karibiska övärlden som härbärgerar ett flertal av världens mest kända skatteparadis.

Där ligger öarna Curacao som ingår i de nederländska Antillerna och Brittiska Jungfruöarna.

Curacao var till exempel det mål som valdes när det tidigare Luxemburgbaserade II Holding SA, med femton miljarder kronor i kassan, flyttade. Som den tyske skatteprofessorn Lorenz Jarass sa i onsdagens Smålandsposten är Ikea väldigt offensivt i att undvika skatter, vilket skedde när det gäller detta fall.

Men II Holdings historia på Curacao var inte långvarigt. Efter ett år var företaget tömt på pengar och likviderat. En tydlig effekt av det har med skatter att göra.

Investerare på ön är nämligen befriade från förmögenhetsskatt och inkomstskatt och nu påtalas också att ön inte längre pekas ut på OECD:s svarta lista. Curacao är alltså inte längre officiellt ett skumraskparadis för ekonomiska tveksamheter.

För investerare finns det uppenbarligen flera fördelar att hämta på ögruppen. Den beskriver sig själv som ett ö-paradis i det ”nederländs­ka utomeuropeiska territoriet”.

Fördelarna är många, men bland annat används ord som ”Attraktiva skatteincitament” och en ”rolig, mångsidig boendemiljö”.

På nederländska Antillerna, där Curacao ingår, finns även finans­bolaget Inter Ikea Holding NV.

Brittiska Jungfruöarna gör på sin hemsida framför allt reklam för allt annat än affärsrelationer. Det handlar mer om bad, båtar, dykning och nattliv.

Kamprads intressen på de Brittiska Jungfruöarna gäller även Inter Ikeas riskkapitalbolag Inter Private Equity Ltd som ligger där.

I detta finns också en minoritetsägare som äger sju procent av aktierna i det bolaget. Hur mycket pengar det motsvarar är oklart.

Och vem denna ägare är hålls också hemligt, trots upprepade försök att få besked hos företaget Walkers som är den firma på Jungfruöarna som ansvarar för Inter Private Equity. Walkers vice vd Sabinah Mason får inte uttala sig med hänvisning till sekretessen men har skickat frågan till Inter Private Equity för att låta dem avgöra om de vill berätta vem minoritetsägaren är.

Totalt hemlighetsmakeri inom Inter Ikea råder.

Men på senare tid har det börjat hända något kring etableringarna i skatteparadis. De två bolagen Inter Ikea Holding NV i de Nederländska Antillerna och Inter Private Equity Ltd på Jungfruöarna samt två bolag på Cypern har sålts internt och kan ha hamnat med sitt ägande någon annanstans i världen. Tillsammans var de värda minst sju eller åtta miljarder. Bosse Vikingson

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.