Annons
Nyheter

Landstinget köper tjänster av hennes privata företag

Vid sidan av sin anställning som enhetschef på landstingets psykoterapienhet jobbar Marie Kristensson Svärdh också åt landstinget genom sitt privata företag.
I fjol köpte landstinget tjänster av företaget för drygt 80 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2012

Sedan 1997 har Marie Kristensson Svärdh varit chef för psykiatrienheten. Hon har en heltidsanställning och tjänar 44 500 kronor i månaden. Vid sidan av sin heltidstjänst inom landstinget driver hon den enskilda firman MKS Psykoterapi, vilken också är delägare i handelsbolaget Växjö Psykologbyrå.

Och det är inte bara som anställd Marie Kristensson Svärdh jobbar åt landstinget. Det gör hon även genom sitt privata företag. Då som konsult.

Annons

Under 2011 köpte landstinget tjänster av henne för 82 589 kronor. Det handlade då om handledning av kuratorer vid paramedicinska enheten. Ett uppdrag som forsätter även i år. Och även innan 2011 har hennes enskilda firma anlitats av landstiget.

– Jag bedriver verksamhetshandledning för kuratorer. Och det är inget som ingår i det uppdrag jag har inom psykoterapienheten. Det är helt andra arbetsuppgifter, säger Marie Kristensson Svärdh.

Hon vill inte spekulera i om det kan vara olämpligt att man som chef inom landstinget också tar uppdrag för samma landsting via sitt privata företag.

– Det jag kan säga är att det är en godkänd bisyssla. Den är godkänd. Då går inte jag och funderar på den frågan mer.

En bisyssla som kan skada förtroenden för den anställa eller landstinget är inte tillåten. Det framgår i såväl lagen om offentlig anställning, loa, som i landstingets egen policy.

Ser du ingen konflikt i att du både är anställd och dessutom chef i landstinget, och sedan utför jobb åt samma arbetsgivare genom ditt privata företag?

– Det är inte min sak att ta ställning till det. Har jag fått det godkänt så har jag. Kjell Grahn känner ju till det och har godkänt det.

Varför har du fått konsultuppdragen? Finns det ingen annan som har den kompetensen?

– Det är jag inte säker på att det gör.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons