Annons
Nyheter

Landstingspsykologer på dubbla stolar

Hälften av psykologerna vid landstingets psykoterapienhet driver privat psykologverksamhet. Trots förbud för landstingsanställda att bedriva konkurrerande verksamhet. Enhetschefen Marie Kristensson Svärdh är delägare i Växjö Psykologbyrå. Hon säljer tjänster till landstinget genom företaget.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2012
Marie Kristensson Svärdh, chef för landstingets psykoterapienhet.
Marie Kristensson Svärdh, chef för landstingets psykoterapienhet.Foto: 
Marie Kristensson Svärdh, chef för landstingets psykoterapienhet.
Marie Kristensson Svärdh, chef för landstingets psykoterapienhet.Foto: 

För drygt ett år sedan gjordes en kartläggning av samtliga landstingsanställdas bisysslor. Den visade att 149 personer hade extraknäck som hade godkänts av arbetsgivaren. Det är knappt tre procent av de cirka 5 300 anställda.

På landstingets psykoterapienhet ser förhållandet dock helt annorlunda ut. Det kan Smålandspostens granskning visa. Där har 50 procent av de 26 psykologerna och psykoterapeuterna en bisyssla. I samtliga fall rör det sig om enskilda firmor eller handelsbolag som är direkt kopplade till professionen som psykolog och psykoterapeut.

Annons

Psykoterapienhetens chef, Marie Kristensson Svärdh, har en enskild firma och äger tillsammans med tre av sina underordnade på enheten den privata mottagningen Växjö Psykologbyrå. Två är delägare i privatdrivna Växjö Psykoterapicentrum. Ytterligare några har sina egna företag med psykolog- och psykoterapiverksamhet.

Som enhetschef är det Marie Kristenson Svärdh som beslutar om bisysslorna ska godkännas eller inte. Och hon ska göra det utifrån landstingets policy. Där framgår att om bisysslorna är förtroendeskadliga eller kan skada landstingets anseende hos medborgarna ska de inte godkännas. Inte heller om bisysslorna konkurrerar med landstingets verksamhet eller om de kan vara arbetshindrande är de tillåtna.

Hennes bedömning är att psykoterapimedarbetarnas privata företag inte kolliderar med deras anställningar vid landstinget.

– Jag har gjort den bedömningen. Det är olika verksamheter som vi bedriver på psykoterapienheten och det som vi gör utanför. Inom psykoterapienheten bedriver vi en specialiserad psykiatri, säger hon.

Men bisysslorna ska ju vägas mot landstingets hela verksamhet. Och långt ifrån all psykiatri inom landstinget är ju specialiserad som på psykoterapienheten.

– Jag kan inte belysa det mer, för den verksamhet jag håller på med är ju den inom psykoterapienheten.

Men det är ju du som godkänner bisysslorna utifrån landstingets policy, som tydligt pekar på att man ska se till hela landstingets verksamhet.

– Ja, men det finns ju en diskussion med Kjell Grahn (chef för landstingets psykiatricentrum, reds.anm.) när det gäller den nivån. Du får ta det med honom.

Du är delägare i Växjö psykologbyrå tillsammans med flera anställda vid psykoterapienheten. Samtidigt är det du som ska godkänna deras bisysslor i ert gemensamma företag. Finns det inte en intressekonflikt i det?

– När jag godkänner deras bisysslor gör jag det utifrån policyn om bisysslor. Och jag har gjort bedömningen att det inte är konkurrerande verksamhet.

Annons

Du har inte funderat över om dina dubbla roller kan rubba förtroendet för landstinget och för dig?

– Den verksamhet som bedrivs vid sidan av i Växjö psykologbyrå och i de andra enskilda firmorna är i så liten omfattning. Jag upplever inte att det är något problem.

Fotnot: Efter Smålandspostens intervju med Marie Kristensson Svärdh på torsdagsförmiddagen har hennes namn och kontaktuppgifter på Växjö Psykologbyrås hemsida tagits bort.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons