Annons
Nyheter

Oklart läge i Älmhult

Med samtliga distrikt räknade var det fortfarande mycket oklart läge i Älmhult.
– Det är spännande, sa Ingemar Almkvist strax innan midnatt.
Nyheter • Publicerad 15 september 2014
Foto: Johan Kristensson
Foto: 
Foto: 
Foto: Johan Kristensson
Ingemar Almkvist (S) gladdes åt en procentenhets bättre stöd men ännu är läget mycket oklart i Älmhult.
Ingemar Almkvist (S) gladdes åt en procentenhets bättre stöd men ännu är läget mycket oklart i Älmhult.Foto: Johan Kristensson

Den stora frågan inför kommunvalet i Älmhult har varit om Maxialliansen (alliansen +MP) skulle klara av att behålla styret eller om S med stöd av V och kanske något mer parti kunde skapa en majoritet.

Det har spekulerats i om såväl Folkpartiet som Miljöpartiet skulle vara på väg att byta sida och gå över till S+V. Inte minst före detta kommunchefen Bo Bergsjös inträde i FP, och därpå följande kritiska debattartiklar riktade mot maxialliansen, har väckt oro i leden.

Annons

På förhand trodde ingen av de tre kommunalråden att valutgången skulle vara klar under söndagskvällen. Så verkade det heller inte.

– Vi sneglar lite på hur det går för oss, V och MP, och vad som händer med FP. Men vi vill se mandatfördelningen innan vi säger något, sa Ingemar Almkvist (S) och spekulant på kommunalrådsposten.

Han var nöjd med att partiet ökat sitt stöd något men eftersom det i nuläget inte finns någon färdig koalition som kan styra kommer det att bli tuffa förhandlingar som väntar.

Såväl M som C backade flera procentenheter. Centerpartiet blev dock största borgerliga parti vilket lär innebära att Elizabeth Peltola fortsätter som kommunstyrelsens ordförande om de borgerliga lyckas skapa majoritet.

Sverigedemokraterna gick tre procentenheter framåt. De har bara två namn på sin lista och kommer därmed sannolikt inte kunna fylla sina förmodade tre stolar. En möjlighet finns att någon skrivit upp den utsparkade Annika Rydh på listan så att hon därmed kan fortsätta i fullmäktige.

Älmhultspolitiken präglas i hög grad av samförstånd. Bland annat nåddes under mandatperioden en blocköverskridande överenskommelse gällande skolorganisationen. Valrörelsen har varit stillsam med undantag för Dan Bülow som öppnade upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna, om än inte under denna mandatperiod.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons