Annons
Nyheter

S kan tänka sig blocköverskridande samarbete

Det finns risk för politiskt kaos i Växjö. Kommunalrådet Åsa Karlsson Björkmarker (S) kan tänka sig blocköverskridande samarbete för att hålla Sverigedemokraterna borta.
Nyheter • Publicerad 15 september 2014
Eftertänksamma.?Marko Serrate och Anton Duckenberg håller noga koll på siffrorna.
Eftertänksamma.?Marko Serrate och Anton Duckenberg håller noga koll på siffrorna.Foto: Per-Erik Sandebäck
Hårt arbete.?Socialdemokraterna har i sitt valarbete samtalat med 50 000 personer, berättar Anna Fransson.
Hårt arbete.?Socialdemokraterna har i sitt valarbete samtalat med 50 000 personer, berättar Anna Fransson.Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Johan Christensen
Risk för kaos.?Kanske kan det behövas andra konstellationer för att hålla SD utanför, menar Åsa Karlsson Björkmarker (S).
Risk för kaos.?Kanske kan det behövas andra konstellationer för att hålla SD utanför, menar Åsa Karlsson Björkmarker (S).Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Fotograf Emelie Mitroulis Helld
Alliansen är körd.?Bo Frank och Alliansen gör ett dåligt val och det förvånar inte Gunnar Storbjörk.
Alliansen är körd.?Bo Frank och Alliansen gör ett dåligt val och det förvånar inte Gunnar Storbjörk.Foto: Per-Erik Sandebäck

Det gick inte riktigt som det var tänkt för Socialdemokraterna i Växjö kommun.

– Vi hade nog räknat med att det skulle bli rörigt. Men förvånad över att Sverigedemokraterna har gått fram så kraftigt, sade Åsa Karlsson Björkmarker (S), oppositionsråd.

Annons

Socialdemokraterna gick på val genom ett samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men nu räcker inte dessa röster för att de rödgröna ska få majoritet. Sverigedemokraterna ökar och riskerar att bli vägmästare.

– Jag utgår från att samtliga förtroendevalda tar ansvar för Växjö och utgår från det bästa för kommunen, sade Åsa Karlsson Björkmarker.

Hon är därför inte främmande för nya konstellationer, så att Sverigedemokraterna inte får makt i kommunen.

Förstenamnet på landstingslistan Anna Fransson strålade inte riktigt på partiets valvaka som hölls på PM & Vänners festvåning.

– Mycket är osäkert och det bekymrar mig att SD går så starkt framåt, sade hon.

Anna Fransson gläds över att partiet ökar i Kronobergs län och i Växjö.

– Vi har gjort en enorm arbetsinsats. Bland annat har vi varit ute haft samtal med 50 000 personer.

Gunnar Storbjörk kommenterar läget:?

– Bo Frank och Alliansen har fått storstryk. Vi hoppas slutligen att det blir Socialdemokraterna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet som tar hem det.

Finns det något i resultatet som förvånar dig?

– Jag är förvånad över varje röst som SD får. Men jag är inte förvånad över att Alliansen förlorar, sade Gunnar Storbjörk.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons