GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Absurdism som hämtad från en teaterscen

Fredrik Kjällbring, lärare på Katedralskolan om skolans organisation.
Insändare • Publicerad 12 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Katedralskolan.
Katedralskolan.Foto: Johan, Christensen, Smålandsposten

En av den västerländska kulturens stora verk är Richard Wagners operacykel ”Der Ring des Nibelungens”. I ”Ringen” berättas en historia, vars ytterverk främst hämtat inspiration från Eddan. Men det inre budskapet är annorlunda och handlar om maktens fördärvlighet. Guden Wotan bygger en borg, Walhall, och kommer i kontakt med ringen, smidd av rhenguld av en som förbannat kärleken. Ringen ger oerhörd makt. En kort tid har Wotan ringen i sin ägo, men ödet tvingar honom att lämna den vidare. Wotan bygger nu sin makt på sin borg och sina närmaste medarbetare, valkyriorna. Längtan efter makt i en värld styrd av regler gör dock att Wotan tvingas lämna sina egna principer. Detta leder i sin tur till att den mest betrodda medarbetaren, valkyrian Brünnhilde, tvingas iväg, eftersom hon vägrar lämna de principer som Wotan en gång hyllade. Verket slutar med att Brünnhilde, med ringen i sin ägo, lämnar detta liv och samtidigt ser till att eld uppslukar Walhall.

Jag vet inte om kommunledningen i Växjö är väl bekanta med Wagners ”Ring” eller inte. Men kanske borde fundera på om man inte håller att bli som Wotan, och håller fast vid makten och regler som gör att de fundamentala principerna raseras. Viktiga begrepp som, frihet, jämlikhet, hållbarhet eller kunskap blir tomma floskler som fästs på papper (till exempel kommunens värdegrund). I stället för att se att varje situation och arbetsplats bör behandlas på sitt individuella sätt så kör man på i ett och samma spår, vilket gör att absurda situationer uppstår då man ska följa maktens direktiv utan att konstra.

”Ha, Freche du! Frevelst du mir?
 Wer bist du, als meines Willens
blind wählende Kür?”

Min egen arbetsplats, Katedralskolan, är nu i blickfånget för detta. Skolan har sedan ett antal år drivits som en intraprenad. Det har varit gott då Katedralskolan delvis har kunnat undvika de mer eller mindre vansinniga omorganisationer som hela kommunens verksamhet utsatts för. Dock har attackerna mot skolan blivit fler och fler. Regler som beslutas av personer som inte har någon insyn i hur verksamheten bedrivs har blivit fler och mer omfattande. I detta läge ifrågasätts intraprenaden, och i ett kortsiktigt perspektiv kan detta verka vettigt att ifrågasätta då det inte är vad det en gång var menat att vara. Men i ett längre perspektiv bör man fundera över om verksamheten på Katedralskolan, på alla kommunala skolor och på alla kommunala verksamheter gynnas av en centralisering styrd av regler som enbart fokuserar på makt och behållandet av makten, då man vet att ringen inte är i ens händer.

”… dann wäre Walhall verloren.”

I Walhall sitter nu Wotan (kommunchefen) omgiven av sina hjältar (förvaltningscheferna) och befäster sin makt, trots att längtan efter makt och centralisering driver hela verksamheten mot undergången.

”Alles, Alles, Alles weiß ich, 
Alles ward mir nun frei”.

Frågan om Katedralskolans intraprenad är inte den stora frågan. Det är frågan om hur enfaldig en organisation ska vara. Hur mycket ska medarbetarna få tåla för att likriktningen pågår? Ingen organisation är perfekt, men finns det verkligen ingen bättre än nu? Utifrån min plats på gymnasieskolan har jag bara sett försämringar det senaste decenniet. Det finns säkert någon som fått det bättre, men jag är övertygad om att motsatsen är vanligare, det går mot undergången.

Fredrik Kjällbring, lärare på Katedralskolan

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.