GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Afghanistan har rätt till fred och oberoende

Afghanistan har upplevt 40 år av krig, nu är det tid att landet får fred!
Publicerad 20 september 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svensk närvaro i Afghanistan.
Svensk närvaro i Afghanistan.
Foto: Torbjörn F Gustafsson/InfoS/Försvarsmakten

Det började på allvar med den sovjetiska invasionen 1979 som motiverades med att skydda kvinnors rättigheter. Visst gjordes framsteg i denna fråga men Sovjets 10-åriga krig medförde cirka en miljon döda och 6–7 miljoner flyktingar, förstörda byar och odlingar.

Nu är det upprörda röster i medierna och Facebook om att talibanerna snabbt tar över det mesta av Afghanistan. Men när hörde vi samma upprördhet under 20 års ockupation och krig? När USA med hjälp av deras marionettarmé, Nato och Sverige bombade byar, gjorde nattliga räder i hemmen, till och med släpade ut patienter från Svenska Afghanistankommitténs (SAK) sjukhus! Detta var inget FN-uppdrag utan ett krig för att kontrollera Afghanistan. USA påstod sig hämnas 11/9-attentaten, trots att inte en enda afghan deltog och Usama bin Ladin hittades och dödades i Pakistan!

Kriget har krävt flera hundratusen döda, varav många civila afghaner och hjälparbetare, och skapat nya flyktingar. USA har lagt ut 2 000 miljarder dollar på sitt krig – tänk vad dessa pengar kunde gjort för uppbyggnad av skola och vård i Afghanistan!

Och tänk vilka märkliga svar vi har hört på frågan varför regeringsstyrkorna, trots 20 års stöd från USA och Sverige, nu ramlar ihop och talibanerna, med erövrade vapen sveper fram: Det talas om bristande flygstöd, men talibanerna har aldrig haft något sådant!

Självklart ska Sverige ta hand om afghaner som tjänstgjort i den svenska delen av krigsinsatsen men allt detta hade kunnat undvikas om svensk militär stannat här hemma!

Krigspropagandan var falsk från dag ett, inte minst från ansvariga politiker i Sverige. Under de 12 år då Sverige hade stridande trupp i landet förde man ut budskapet att Sverige var i Afghanistan för att bygga ett bättre samhälle, stärka kvinnors rättigheter och ordna flickskolor. Få opinionsbildare invände mot den bilden, och det blev forskare på Försvarshögskolan (Gunnar Åselius bland andra) som talade klarspråk och sa att vi var i Afghanistan för USA:s och Natos skull. Den statliga utvärderingen av Afghanistaninsatsen (SOU 2017:16) kom till samma slutsats och konstaterar att inga av insatsens officiella mål uppnåddes! Detta är vad vi fått för cirka 20–25 miljarder som insatsen kostat Sverige!

Den falska informationen från politiker och även Försvarsmakten har fått Dagens Industris chefredaktör PM Nilsson att reagera: ”Så som man gjorde med och i Afghanistan får man inte göra igen” (DI 29/8). Både S och alliansregeringar liksom alla riksdagspartier (utom SD) är ansvariga för detta fiasko.

Talibanerna är förvisso en starkt konservativ rörelse, deras kvinnosyn är helt främmande för oss, men glöm inte att det var talibanerna som på 1990-talet fick bukt med mycket av opiumodlingen och krigsherrarna som skodde sig på den.

SAK har bedrivit biståndsarbete i 40 år, under sovjetisk ockupation, under talibanstyre och nu under 20 års USA-krig. Under talibanstyret 96–01 gjorde SAK lokala överenskommelser med talibanerna som innebar att antalet flickor i skola ökade. SAK kommer fortsätta sitt arbete även i framtiden och det är oerhört inhumant om Sverige nu stoppar allt stöd till detta fattiga land.

Vi undertecknare har i 40 år stött Afghanistan i dess kamp för fred och oberoende och vi ser tydligt att det inte går att bomba fram demokrati och utveckling. Sveriges militära insats i Afghanistan är en skam för vårt land. Den visar faran av det allt närmare samarbetet med USA och Nato. Nej till Nato – stärk alliansfriheten!

Ulf Nilsson

Sven-Erik Månsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.