unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Äldreomsorgen omstruktureras i blindo!

I Uppvidinge går besparingar på våra äldre under arbetsnamnet "omstrukturering". De styrande partierna S och M tillika ytterst ansvariga för socialnämnden borde ha bäst insyn i verksamheten men har olika uppfattning om resultatet.
Bernth Johansson har startat Facebookgruppen "Vi som vill att Solgården ska finnas kvar".
Bernth Johansson har startat Facebookgruppen "Vi som vill att Solgården ska finnas kvar".
Foto: Viktor Runsten
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nämndordföranden Lars-Erik Hammarström (S) ser omstruktureringen som nödvändig för att höja kvaliteten medan nämndens vice ordförande Carl Krekola (M), tillika samarbetspartner, anser att dagens kvalitetskrav är för högt ställda! Hur dessa partier kan bedriva gemensam äldrepolitik förvånar men likafullt tänker de genomföra omstruktureringen.

En enig socialnämnd ställde sig i mars månad bakom beslutet att avveckla äldreboendet Solgården i Norrhult. Nämnden måtte ha tänkt sig en snabb transport av ärendet till fullmäktige för definitivt avgörande då startdatum för omstruktureringen sattes till den 1 maj. Brev har skickats till de boende att äldreboendet ska avvecklas och det är dags att välja andra alternativ. Och två förskoleavdelningar installeras i delar av äldreboendet.

Till fullmäktige har ärendet fortfarande inte kommit men partierna representerade i socialnämnden var ju överens så man körde väl på. Nu blev det utskickade brevet startskott för en folkrörelse med en Facebooksida och snart 800 medlemmar som plattform. Det ifrågasattes att äldreboendets nedläggning inte avgjorts i fullmäktige. Inte heller hade de boende informerats om besittningsskyddet. De har alltså rätt till sin bostad och kan inte flyttas på hur som helst! Inte heller har personal haft något inflytande och man lägger ner det lokala tillagningsköket!

Några partier tidigare delaktiga i socialnämndens beslut har börjat svaja och begärt extra möte med socialnämnden, man vill återkalla brevet eftersom man inte är överens om hur det formulerats! Ett nämndmöte kan kosta 15–30 000 kronor i arvoden och till vilken nytta frågar man sig! Förvaltningen följer ju det fattade beslutet och uppståndelsen kring brevet i medierna kan knappast ha undgått någon. För övrigt var det en åtgärd på tjänstemannanivå med politikernas goda minne och beslut som grund.

Verkligheten börjar nu hinna ikapp på allvar och de som har påkallat extra möte har fått mer invändningar. Man vill ha utrett om personal eller privata utförare kan ta över boendet och i senaste utspelet efterfrågas en grundlig utredning av hela projektet, företrädelsevis med en konsult! Men så länge S och M med stöd av Uppvidingedemokraterna deklarerar att man står fast vid nedläggningsbeslutet kommer ett extra möte i socialnämnden inte bli annat än ett slag i luften. Utfallet i fullmäktige lär än så länge inte bjuda på någon överraskning eller … man kanske har hunnit läsa utredningen noggrannare om alternativ till äldreboendet? Utredarens slutord efterfrågar en behovsanalys även tillsammans med målgruppen äldre. En självklarhet kan tyckas, det skadar inte att veta vilka behov som efterfrågas när man omstrukturerar!

Äldreboendet Solgårdens personal har möjlighet att fortsätta driften i egen regi, en intraprenad har diskuterats och engagemang finns. Andra alternativ som kan stå till buds är inrättande av ett biståndsbedömt trygghetsboende med omsorg garanterad av kommunen. Ett betydligt bättre förslag än bara trygghetsboende, en lågbudgetvariant med vanliga hyresrätter som inte minst verkar tilltala S och M. Den 20 augusti ska socialnämnden hålla sitt extramöte och då får vi se om styrande S och M också har börjat krokna.

Avslutningsvis, i omstruktureringens anda har samma politiker nu inlett nästa utredning – skolstrukturen! Så vi återkommer!

Undertecknade är medlemmar i Facebookgruppen "Vi som vill att Solgården ska finnas kvar".

Vår egen dansbandskung som brinner för sin hembygd, representanter från samhällsföreningar och pensionärsföreningar, oppositionspolitiker, Facebookgruppens skapare samt eldsjälar och tidigare omsorgspersonal som kämpar för äldreomsorgen i Uppvidinge.

Thorleif Thorstensson

Kent Helgesson

Bernth Johansson

Laila Gustavsson

Gunilla Holmström Bokor

Frida Sundqvist Hall

Christel Masseck

Lennart Lövkvist

Bengt Linnér

Daniel Arnebert

Elisabeth E Ahlqvist

Matthias Sjöberg

Michael Spännäri