GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alkohol löser fett och självkänsla

Fettlösandet kan vara till nytta för yttre bruk när det handlar om fönsterputsning, desinfektion som handsprit och liknande. Inre bruk borde egentligen vara förbjudet när man betänker all den fysiska och mentala skada som cellgiftet alkohol kan ställa till med.
”Det verkliga jobbet kommer efter den ögonöppnande behandlingen. Att sluta är inte det svåraste. Den riktiga svårigheten är att inte börja igen”, skriver Gunnar Holmström.
”Det verkliga jobbet kommer efter den ögonöppnande behandlingen. Att sluta är inte det svåraste. Den riktiga svårigheten är att inte börja igen”, skriver Gunnar Holmström.
Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD / TT SWEDEN
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Även små mängder av alkohol är farligt att förtära. Vårt viktigaste organ är hjärnan som i huvudsak består av fettvävnad. Målet för alkoholens färd genom kroppen, där många andra organ också skadas, är att nå den ömtåliga hjärnan. Att låta en fettlösande produkt spola runt bland viktiga hjärnceller kan inte rekommenderas.

Det är inte svårt att förstå att skador uppstår. Ju mer som dricks desto större är risken för obotliga skador. Ett bortsupet närminne kan inte återskapas. Balansrubbningar sker i både yttre och inre bemärkelse. Det rubbas både här och där och det är i det sammanhanget den störda och skadade självkänslan blir aktuell.

I mitt arbete med alkoholister har jag mött människor som av sitt supande slagit sig så långt ner i skoskaften att närmaste kompost har känts mer passande än en plats på ett behandlingshem. Det är egentligen ett bra utgångsläge. Botten är nådd och allt kan därför bara bli bättre.

Den behandlingsmodell som har Anonyma Alkoholisters 12-stegsprogram till grund har av illvilliga kritiker avfärdats som ”hjärntvätt”. Det är faktiskt ingen dålig beskrivning, för det handlar om att göra sig av med många osunda föreställningar. Det är den osminkade verkligheten. Det är den osminkade verkligheten som ska fram i ljuset. Alla negativa konsekvenser skall skärskådas och värderas.

I den processen bleknar alkoholromantiken och kvar finns faktiskt få fördelar. Desto mer synlig blir skam och skuldkänslor. Många runt en alkoholberoende person kan tro att vederbörande helt saknar känslor och är alldeles oberörd av det elände drickandet förorsakar. Tvärt om är i stället skammen och skulden så svår att dessa känslor blir inbakade i ett tjockt skal av förnekelse.

Hemligheten med all verksam behandling är att bryta förnekandet, blottlägga den sanna verkligheten och konfrontera alla de känslor som bortträngts. Den ”nytvättade” individen skall lära sig att leva ett nytt och nyktert liv. Det är ingen snabb fix, utan en läroprocess som sker stegvis en dag i taget för resten av livet.

Det verkliga jobbet kommer efter den ögonöppnande behandlingen. Att sluta är inte det svåraste. Den riktiga svårigheten är att inte börja igen. Då är det viktigt att ha tillgång till andra med liknande erfarenheter. Den nyktra vardagens ovana knepigheter blir mindre knepiga i en krets av ”likadrabbade”.

AA:s landstäckande nät av grupper för självhjälp är därför en sann välsignelse för vilsna och nyligen tillnyktrade.

Gunnar Holmström, Väckelsång, beroendeterapeut och konstnär

"I mitt arbete med alkoholister har jag mött människor som av sitt supande slagit sig så långt ner i skoskaften att närmaste kompost har känts mer passande än en plats på ett behandlingshem."

Läs mer