GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alltför många i trafiken är ute och cyklar

För många är cykeln (med eller utan el) och elsparkcykeln ett dagligt transportmedel. När dessa fordon framförs finns det trafikregler som ska respekteras.
Det är viktigt att känna till dessa regler inte är till för att ”djävlas” utan för att underlätta och kanske framförallt minimera risken för olyckor. Följs inte trafikreglerna kan skador orsaka men för livet, till och med risk för livet.
Insändare • Publicerad 15 november 2021 • Uppdaterad 15 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Signaturen ”Var rädd om varandra” tipsar om vad föräldrar, skolan, polisen och kommunen kan göra för att höja trafiksäkerheten.
Signaturen ”Var rädd om varandra” tipsar om vad föräldrar, skolan, polisen och kommunen kan göra för att höja trafiksäkerheten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nämnda transportmedel ska köras på avsedda vägar. Det är inte tillåtet att köra på trottoarer. Dessa är bara till för gående. Tyvärr förekommer alltför ofta att nämnda cyklar kommer i hög fart på trottoarer och orsakar olyckstillbud. Tänk att på trottoarer går bland annat äldre personer med rollator, käpp et cetera. Deras reaktionsförmåga är inte på samma nivå som yngre personer. Med den anledningen ska inte cykel köras på trottoarer. När cyklisterna får påpekanden om sin körning kommer kommentarer: ”Det visste jag inte”.

Därför vore det på sin plats att nedanstående gör sin insats för att höja trafiksäkerheten:

FÖRÄLDRAR: Lär barnen hur man ska cykla i stadstrafiken. Är du förälder (det händer att vuxna cyklar fel) så var vänlig och läs vad som gäller.

SKOLAN: Ha med jämna mellanrum genomgång med eleverna om trafikreglerna. Är du lärare (händer tyvärr då och då) som cyklar fel så var vänlig och läs vad som gäller.

POLISEN: Visa er ute i trafiken och tillrättavisa (inte bötfälla) de som färdas på fel sätt. Informera cykeltrafikanterna om vad som gäller.

KOMMUNEN: Sätt upp fler skyltar och/eller märk vägbanor så cyklisterna (med el, utan el eller med spark) kör på rätt plats. Då vet alla vad som gäller.

Var rädd om varandra

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.