Anpassa barnomsorgen efter vår tid
Vi lever i en tid när män och kvinnor förvärvsarbetar på lika villkor. I dag är det vanligt med separationer och därmed att man är ensam familjeförsörjare och ofta även ensam vårdnadshavare. Samtidigt stiger arbetslösheten, arbetsmarknaden är rörlig och kräver flexibilitet. Individer förväntas kunna ställa upp på kort varsel och obekväma arbetstider. Det bästa är om så många som möjligt kan arbeta inom det område de har adekvat utbildning för. En läkare bör kunna tjänstgöra som läkare, exempelvis.
I samhället har man belyst problematiken kring barn som växer upp under sämre ekonomiska förutsättningar – ofta med en ensamstående förälder. Samtidigt har vi många barn och unga som har stora behov av särskilt stöd och hjälp. Exempelvis behövs stödfamiljer för ensamkommande flyktingbarn och för barn i familjer med psykisk ohälsa och sociala problem. Socialförvaltningen ska inte vara en barnomsorgsförmedlare utan bör finnas till för dem med verkliga behov.
Om man bor i Uppvidinge kommun hänvisas ensamstående förälder med behov av barnomsorg på obekväm arbetstid att söka hjälp via socialförvaltningen hos en stödfamilj. Jag anser det vore bättre om det fanns barnomsorg dygnet runt. På så vis kunde samhället erbjuda en grundtrygghet och flexibilitet för alla familjer, men inte minst för ensamstående föräldrar och barn.
Politiker i Kronobergs samtliga kommuner borde titta närmare på den här frågan; att underlätta för ensamstående med barn så även de kan göra karriär och tjäna pengar på det de är utbildade för. Det borde generera gladare och tryggare barn och föräldrar med bättre ekonomisk situation. Samtidigt frigör man resurser för socialförvaltningen, då barnomsorgsfrågan ej bör ligga på deras bord. Fler erbjuds jobb inom barnomsorgen. Jag kan bara se fördelar för hela samhället med en dygnetrunt-lösning för barnomsorgen.
MARIE ARNESDOTTER, ÅSEDA