GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Arbete kontra bidrag

Det måste löna sig att arbeta, inte leva på bidrag, är ett av Moderaternas favoritbudskap.
Insändare • Publicerad 25 juli 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sedan länge har jag efterlyst ett konkret exempel på för vem detta inte är sant. I en ledare i Svenska Dagbladet beskrevs att en person med två barn kunde få 19800 kronor i bidrag. Den samma erbjöds ett arbete med 27000 kronor i lön, vilket efter skatt blev 21000 kronor. Vinst: 1200 kronor i månaden för ett heltidsjobb! Knappast lönt således.

Artikelförfattaren saknade uppenbarligen kunskap om bidrag. Barnbidraget (2650 kronor) försvinner inte. Hyresbidrag (1100 kronor) kan kvarstå till viss del. Det finns ett underhållsbidrag eller bidragsförskott på 3700 kronor. Summa: cirka 8650 kronor i månaden eller hundratusen om året. Man får ha en bra förmögenhet för att avstå från hundratusen i årsinkomst (efter skatt).

Jan-E Carlsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.