Årets jul – tid för eftertanke!

Årets jul närmar sig med stormsteg och vi ”konsumenter” översköljs av olika erbjudanden, allt i avsikt att plocka pengarna av oss, och samtidigt glömma varför vi verkligen firar jul, vår största kyrkliga högtid. Mammon tenderar att ta över, trots en ekonomiskt svår tid. Här gäller det att hålla emot och inte falla för köpenskapens frestelser.
Insändare • Publicerad 7 december 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fall inte för köpenskapens frestelser, uppmanar Olle Nilsson.
Fall inte för köpenskapens frestelser, uppmanar Olle Nilsson.Foto: Henrik Montgomery/TT

Men allt är inte nattsvart. Positivt är att julotta avhålles i de flesta av länets kyrkor. I många fall redan klockan 06.00 i enlighet med 1686 årskyrkolag. Otta betyder ju som känt är tidig morgon. Att man dessutom inte sällan också har har så kallad julnattsmässa klockan 23.00 eller 24.00 på julafton är väl bra, men kan inte på något sätt ersätta ett julottebesök. Besökarna synes ofta vara trötta och dästa av nyligen i överflöd intagen mat och ofta jämväl destillerade drycker. Denna mässa, som egentligen har ett katolskt ursprung, blir tyvärr ofta för många ett legitimt skäl att inte besöka julens verkliga högtidsstund, den tidiga julottan, upplyst av levande ljus och med uppklädd personal och tjänstgörande lekmän. Och särskilt det fåtal ungdomar, som har någon kontakt med fädrens kyrka, åberopar ofta detta skäl för att inte besöka den egentliga julottan. Att slå vakt om traditioner är ett sätt att bibehålla kontinuiteten till sitt ursprung och tidigare generationer. Sålunda avhålles, som goda exempel, fortfarande julottan klockan 04.00 i Älmeboda och Rättviks kyrkor.

Och sedan till julens dystra budskap, det vill säga Mammons försök att pungslå oss i form av köpmän, som väl kompletterar oss plågande kraftbolag, banker och regering. Black Friday, Black Monday, Black Week och Black Season är sådana amerikanska galenskaper, till och med före jul, i avsikt att förleda oss till köp av det vi egentligen inte behöver. Och uppfinningsrikedomen är oändlig, och uppenbarligen är vi konsumenter svaga i anden, som går på detta. Se bara på affärernas julskyltning med blinkande och spelande ”tingeltangel”, som dyker upp redan efter sommarens semesterskyltning. Och här synes elpriserna sakna betydelse. Det är ju vi som betalar, även om vi tyvärr inte alltid förstår detta!

Så därför sammanfattningsvis, minns en gammal reklamslogan: ”Tänk efter före” och lev och handla i enlighet med tradition och ekonomisk förtänksamhet i en svår tid, det vill säga besök den tidiga julottan och fall inte för Mammons blinkande frestelser. Det kommer en dubbelt kall vinter efter jul, och har du en slant över, lägg gärna en rejäl gåva till dem som har och får det allt svårare, såväl härstädes som utrikes. Även om vi plågas av hög inflation och av Miljöpartiet med flera gödda giriga kraftbolag ser vi förhoppningsvis en ljusning i fjärran, dock om inte ”kon dör medan gräset eventuellt växer”.

Olle Nilsson, opolitisk sanningssägare