Återskapa ett Biljettcentrum i Växjö!
I slutet av 2019 pågick en debatt i Växjö om kulturens plats i staden. Marie Magnusson, kulturredaktör på Smålandsposten, undrade när politiker i Växjö ska ta kulturen på allvar. Hon pekade på Regionteaterns otidsenliga och opraktiska lokaler och efterlyste besked från ansvarig politiker, Jon Malmqvist, och avslutade med att föreslå ett studiebesök till Kalmar, där kulturen fått en framskjuten plats.
Samtidigt pågick en diskussion om framtiden för Biljettcentrum, som flyttats från Konserthuset till biblioteket men var nedläggningshotat. På Biljettcentrum fick man överblick över de evenemang som erbjöds på Konserthuset, Regionteatern, Rikskonserter, Växjö teater, Musik i Syd, Musica Vitae med mera. Och man kunde köpa biljetter. Snabbt, enkelt och bekvämt. En god service till medborgare i en kommun som 2017 utsågs till årets kulturkommun i Sverige, kan man tycka.
Kenneth Eriksson (som jobbat med IT under sitt arbetsliv) skrev en insändare om hur besvärligt det var att beställa biljetter på nätet. Det krävdes lösenord, personuppgifter, adress, bankkortsnummer och bank-id. Han menade att äldre med kanske dålig syn och darriga händer gav upp.
Sanct Sigfrids Gille, en förening med över 300 medlemmar, som enligt sina stadgar ska ”vårda Växjös kulturarv och […] stödja konst-, teater- och musikliv” skrev insändare med rubriken Rädda Biljettcentrum. Man påpekade att äldre personer är beroende av en fysisk plats där man kan få överblick, någon att tala med och hjälp med biljettköpet. Man vädjade till kommunen att ompröva sitt nedläggningsbeslut av Biljettcentrum. Gillet skickade också en skrivelse till kommunen, dock utan effekt. Man kan säga att pandemin kom lämpligt för kommunen. Genom att all kulturell verksamhet fick ett tvärstopp på grund av alla restriktioner kunde Biljettcentrum avvecklas utan att någon reagerade.
Men nu har restriktionerna släppts, många kulturinstitutioner som har tappat både publik och intäkter under pandemin ser en chans att åter kunna erbjuda konserter, teater, sång, musik och dans. Och nu märker man svårigheten. För att köpa biljetter till olika evenemang i Växjö måste man nu gå in på olika nätsajter, till exempel Ticketmaster, Nortic, Ticnet, Live Nation och Julius biljettservice eller direkt till någon arrangörs hemsida. Alla med sina krav på registrering av konto med person- och bankuppgifter. Och på ingen plats finns översikt över vad som erbjuds. Inte ens på kommunens hemsida.
Till allt detta kommer speciella problem för äldre personer. Ett faktum som slagits fast i ett forskningsprojekt på Linnéuniversitet är att 25 procent av gruppen 70 plus inte har, eller kan inte använda internet eller smartphone. De kan alltså inte gå in på en biljettsajt, en hemsida eller ladda ner en app. De kan inte köpa biljetter med de system som erbjuds i dag. Ska denna grupp stå utanför kulturen i framtiden? Hur ska kulturen kunna återfå sin publik och intäkter om biljettköpen kompliceras?
Så vi vädjar till politiker i Växjö kommun: Återskapa ett Biljettcentrum med evenemangskalender och där man fysiskt kan få hjälp att köpa biljetter. I kommunens budget är detta en småsak och det måste väl ligga i kommunens intresse att det kommer publik till de kulturinstitutioner som kommunen är med att finansiera?
För Gillesrådet, Sanct Sigfrids Gille
Ingrid Stålne, Bengt Hägerstrand, Ingemar Swalander