GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Att hjälpa unga att lära sig användbara lärdomar av sina förebilder

En förebild är en människa som vi ser upp till. Vi lyckas identifiera en eller flera egenskaper (vad vi ser) och vi bedömer att denna egenskap är av värde (vad vi ser upp till). En förebild är någon som vi – i varierad utsträckning – vill efterlikna och imitationen är den mest uppenbara formen av beundran. Vi kan däremot inte imitera något som vi inte kan se.
Insändare • Publicerad 10 januari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”There is a long way to the top if you wanna rock and roll”, sjöng rockbandet AC/DC.
”There is a long way to the top if you wanna rock and roll”, sjöng rockbandet AC/DC.Foto: Christine Olsson/TT

Dessvärre är det som leder till det som vi beundrar sällan observerbart, det vill säga arbetet bakom resultatet, samt de val och prioriteringar som gjorts längs vägen.

Undertecknads erfarenhet av att träffa unga vuxna inom företagshälsovården, psykiatrin och primärvården är att de har en klar bild av vad de vill ha (intressanta arbetsområden, hög lön och andra erkännande av olika slag) eller bli (vd, chef, idrottsstjärna, artist), men vid frågor om vilken väg som tar dem dit är svaren mindre självklara. Frågor som oftast börjar med ordet hur.

Att bilda sig en uppfattning om dessa vägval är inte sällan skillnaden mellan en ung man eller kvinna som har möjlighet till förverkliga sin vilja, och någon som i praktiken har svårt att nå sina ambitioner i livet. ”There is a long way to the top if you wanna rock and roll”, sjöng rockbandet AC/DC. Vi behöver synliggöra innehållet i ”the long way to the top” om vi vill ge unga chansen att ”rock and roll”. Utan att förstå och i någon mån följa det förstnämnda följer besvikelse och ilska, inte möjligheten att uppnå ens ambitioner i livet.

Paul George Johansson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.