Annons

Att hoppa i galen tunna

I begynnelsen när det gick att hyra in personal, lovprisades detta, Landstinget/Regionen slapp då att själva behöva ha överanställning av personal.
Insändare • Publicerad 1 februari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Karin Markhede / TT

Hyrfirmorna lockade undan för undan över personal med högre löner och bättre arbetsvillkor vilket medförde brist på lasarett och vårdcentraler. Detta blev ju ohållbart i längden och man beslöt därför att försöka fasa ut inhyrningarna. Men hyrpersonalen återvände inte till Regionen utan startade nu privatsjukvård som nätläkare.

Flertalet personer i landet är listade på en självvald vårdcentral. Hen som väljer att kontakta nätläkare i stället för sin valda vårdcentral åsamkar sin vårdcentral en kostnad på 1 000 kronor per kontakttillfälle och medför minskade möjligheter att anställa på vårdcentralen.

Annons

Telefonkontakt mellan patient och läkare på vårdcentral faktureras med 100 kronor. Dito kontakt mellan patient och nätläkare fakturerar nätläkaren uppringaren med denna kostnad. I mitt stilla sinne borde faktureringen i nätläkarfallet utföras av Regionen och tillfalla den drabbade vårdcentralen.

Nätläkareländet kommer att få samma bittra slut som hyrläkareländet.

Förbättringsområden i Regionen:

• Underlätta att telefonledes komma fram till sin valda vårdcentral.

• Två telefonkontakter med sin vårdcentral dagarna efter varandra kan medföra två fakturor samma dag i brevlådan. Bra för PostNord.

Nästa galna hopp i tunnan, blir det sjukhusbygget i Räppe?

Allan i Högstorp

Annons
Annons
Annons
Annons