Annons

Att sila mygg och svälja kameler

I härvarande tidning kunde vi nyligen läsa om en ishockeyspelare i Troja/Ljungby, som dömts till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst för grov vårdslöshet i trafik där han bland annat i hög hastighet, cirka 150 kilometer i timmen, kört ifrån polisen efter att ha ignorerat stopptecken, kört i fel körriktning, passerat en refug på fel sida, samt varit ytterst nära att köra på en polisman. Han saknade dessutom körkort efter en tidigare återkallelse.
Insändare • Publicerad 2 oktober 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi befinner oss tyvärr i ett samhälle med ett rättssystem som inte fungerar”, skriver Olle Nilsson.
”Vi befinner oss tyvärr i ett samhälle med ett rättssystem som inte fungerar”, skriver Olle Nilsson.Foto: Johan Nilsson/TT

Rätten skriver att straffvärdet för den farliga bilkörningen egentligen är två månaders fängelse, men eftersom han då skulle riskera att förlora sitt ishockeykontrakt, får han enbart villkorlig dom. Dessutom frias han från åtalspunkten grov olovlig körning, eftersom han, enligt åklagaren, inte var medveten om att han saknade körkort!

Vad är detta för larv? En yrkeschaufför som gör motsvarande eller till och med mindre förseelser än detta mister omgående sitt körkort, utan något som helst hänsynstagande till att det är helt uppenbart att han blir av med jobbet. Samma sak med landsbygdsbor generellt, som inte lever i Miljöpartiets drömsamhälle, med allmänna kommunikationer. Utan körkort saknar de möjlighet att ta sig till jobbet, och det är ingen förmildrande omständighet i rättens värld. Varför ska då en ishockeyspelare, som ska utgöra en förebild för ungdomen, särbehandlas? Ska ishockey och övriga allmänhetens dyrkade tornerspel med orimligt betalda riddare och även i övrigt med stora ekonomiska intressen, generellt stå över lagen?

Annons

Vi befinner oss tyvärr i ett samhälle med ett rättssystem som inte fungerar. Det räcker inte med att bara tala om flera poliser, då flertalet tjuvar och ogärningsmän som grips, släpps av åklagare och domare, på grund av orimliga beviskrav och bristande realistiskt omdöme hos de dömande. Rappare får fortsätta och tilldelas till och med statliga priser, trots insteg på brottets bana. Försvarsadvokater dubbelfakturerar inte sällan, enligt utmärkta artiklar i härvarande tidning. Vart är vi på väg? Blir det bättre nu efter valet? Tveksamt, enär många av de gamla stolpskotten får sitta kvar även fortsättningsvis.

Olle Nilsson, opolitisk sanningssägare

Annons
Annons
Annons
Annons