GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Att sila mygg och svälja kameler!

I härvarande tidning kunde vi nyligen läsa om en MP-politiker från Skåne, som fastnat i Växjö tingsrätts säkerhetskontroll, på grund av en mindre fällkniv i en medhavd väska. Han sade sig vara omedveten om kniven enär den fanns i en sidoficka, som han glömt tömma före domstolsbesöket.
Insändare • Publicerad 22 november 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Olle Nilsson tycker att polisen lägger sina resurser på fel saker.
Olle Nilsson tycker att polisen lägger sina resurser på fel saker.Foto: Maja Suslin/TT

Nu startar hela rättssystemet. Kanske för att det är lagom komplicerat för berörda myndighetspersoner, i jämförelse med ett ladugårdsinbrott på landsbygden, som omedelbart skrivs av, oaktat värde. Säkerhetsvakten reagerar härstädes, polisen förhör ”brottslingen”, åklagaren väcker åtal och ärendet hamnar i tingsrätten. En tingsrätt som uppenbarligen är något klokare än de tidigare involverade tjänstemännen, och därför, efter ett långt resonemang, kommer fram till att handlingen inte är straffbar, och därför skall också den lilla fickkniven återlämnas. Man ställer sig här osökt frågan: Vad har detta struntärende kostat resursmässigt i form av arbetstimmar och därmed också skattepengar. Så mycket omdöme och sunt förnuft borde finnas långt tidigare i hanteringskedjan, så att ärendet inte efter åtskillig byråkrati hamnar i domstol.

Rättsväsendet i stort, och inte minst domstolarna, talar jämnt om resursbrist, gentemot en oftast lyssnande regering. I senaste budgetpropositionen får man dock bara 36 miljoner extra, vilket sägs enbart räcka till aktuella hyreshöjningar. Har ingen ifrågasatt om man jobbar på rätt sätt och med rätt saker. Här redovisat ärende borde avskrivits direkt av säkerhetsvakten, eller om nödvändigt, behandlats som en enkel parkeringsbot eller eventuellt medelst strafföreläggande. Man får känslan av att rättssystemet älskar dessa struntärenden, enär de synes lagom komplicerade för berörd personal. En eller oftast flera samtidigt genomförda stölder på landsbygden skrivs regelbundet av med vändande post, även om den bestulne i samband med anmälan anger tjuven. Det har skett på många ställen, bland annat härstädes. Inte tillräckliga bevis enligt handläggande polis, oftast långt från ärendet! Och eventuella så kallade kommunpoliser bör inte sällan karakteriseras som skämt eller eventuellt terapi. Oåtkomliga vid behov, dolda i något blåljushus.

Men det bör inte förnekas, att ibland gör polisen ett gott arbete, och griper tjuven på bar gärning (nödvändigt!). Men vad händer då? En varm säng och ett mål mat över natten och sedan släpper åklagaren honom på morgonen nästa dag, för nya insatser, i det här av myndigheterna välsignade tjuvsamhället

Tyvärr är läget kritiskt. Hela rättssystemet har ”ballat ur”. Man ägnar alltför mycken tid åt struntärenden av typen knivlagen, fyllerister med mera. Mellanklassen av brott med större och mindre stölder ur fritidshus, butiker, näringsfastigheter och hantverkarbilar samt inte minst diesel struntar man i, åberopande avsaknad av bevis, dock oftast inte utrett. Och till sist, de större brotten med skjutningar och gängkriminalitet klarar man inte av, trots i realiteten obegränsade insatser. Sammanfattningsvis sålunda, ett mycket dystert läge, med ett rättssamhälle i kris, med dessutom öppna gränser utåt för lättare hantering av tjuvgods med mera. Det räcker inte att bara ropa efter ytterligare resurser och längre straff. Nej, gör om, gör rätt och ägna resurserna åt rätt saker i symbios med allmänheten.

Olle Nilsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.