Annons

Att vara elbilist på vintern

Det har figurerat mycket synpunkter i medierna på senare tid om problem med elbilar som laddar ur batterierna på vintern. Förmodligen skrivet av icke elbilister, för jag som elbilist sedan fem år tillbaka känner inte igen mycket av det.
Insändare • Publicerad 10 december 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elbilen är en perfekt vinterbil, skriver Magnus Peterson.
Elbilen är en perfekt vinterbil, skriver Magnus Peterson.Foto: Adam Ihse/TT

Jag har på dessa fem år kört drygt 22 000 mil med elbil, och har aldrig, verkligen aldrig, fått slut på elen. Förutom flera långresor i Europa har jag under vintrarna varit två–tre gånger per år i svenska fjällen. Bilen startar varenda gång, till skillnad från tiden jag körde fossilbil, då jag flera gånger har behövt anlita hjälp eftersom startbatteriet laddat ur.

Visst drar bilen mer el i kyla och den drar även el när den står stilla, men med ett batteri som är halvladdat är det inga problem att övernatta i bilen, och mer därtill, även i flera minusgrader. Men visst, är batteriet helt slut går det inte att få värme, lika lite som det går med en fossilbil med tom tank.

Annons

Jag tycker tvärtom att elbilen är en perfekt vinterbil. Man kan värma upp kupén före körning utan motorvärmaruttag. Värmen kommer direkt och inte först när motorn blir varm. Inget startbatteri som kan krångla (finns dock ett 12-voltsbatteri för belysning et cetera). Med batterier under bilen, och därmed låg tyngdpunkt, blir väghållningen mycket bra på vintervägar. Alltså en perfekt vinterbil. Och då har jag ändå inte nämnt miljöaspekten.

Så för min del är tiden med fossilbilar för alltid förbi!

Magnus Peterson, Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons