Annons

Avgiftshöjningar för att stärka kommunkassan?

Tack, Växjö kommun, för ännu en omotiverad dunderhöjning av en kommunal avgift. Lika goda kålsupare som alla andra som passar på att höja priserna utan verkliga motiv. Den här gången är det Wexnet som höjer sin nätavgift med 20 procent. Helt horribelt.
Insändare • Publicerad 3 november 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Wexnet höjer sin nätavgift med 20 procent.
Wexnet höjer sin nätavgift med 20 procent.Foto: Charles Krupa

Under året har Veab höjt sina avgifter i två omgångar. Den fasta abonnemangsavgiften med totalt 13,3 procent och överföringsavgiften (priset per konsumerad kilowatt) med 16,6 procent. I den patetiska informationen om höjningen i januari gjorde man stor affär av den höjda energiskatten (0,5 öre/kilowatt) och undvek noga att beskriva hur stora deras egna höjningar var genom att ge exempel i kronor per mån för en lägenhetskund med i stort sett nollförbrukning.

Samtidigt ska Veab öka utdelningen till kommunen med 70 miljoner kronor om året! Varför det? För att sänka kommunalskatten? Orsaken till att bolagisera kommunal verksamhet var ju enligt politikerna att verksamheten på ett magiskt och oförklarligt sätt skulle bli billigare och effektivare. Som vanligt slår flytten av intäkter från skattepengar till avgifter och hårdast mot de med lägst inkomster.

Dubbelbeskattad

Annons
Annons
Annons
Annons