Annons

Bankerna bör sköta kontanthanteringen

Insändare • Publicerad 26 oktober 2012

 Allt fler bankkontor inför restriktioner för hur kunderna får ta ut sina egna pengar i kontanter. En del har infört att kunderna måste anmäla några dagar i förväg när de vill ha kontanter, andra har upphört helt med kontanthantering. Bankerna hänvisar i stället sina kunder till livsmedelsaffärerna för att ta ut kontanter.

Det är inte rimligt att göra så. Livsmedelsaffärernas säkerhetsarbete torde inte vara lika utvecklat som bankernas och kunderna borde få bestämma över sina egna pengar.

Annons

Självklart är det viktigt att minska kontanthanteringen och den har sjunkit dramatisk under senare år, vilket är bra. Det går att minska kontanthanteringen ytterligare, till exempel kan bankerna erbjuda högre sparränta till kunder som har sina pengar på konton där kontantuttag på kontor inte medges, ett utökat informationsarbete kan göras, avgifterna på kort kan minskas liksom handlarnas kostnader för korthantering, avgifter för uttag och insättning av kontanter i kontor är några förslag för att minska kontanthanteringen och det finns säkert många fler.

Att förbjuda kontantuttag i bank är inte rätt väg att gå. Det försvårar för många människor i deras vardag. Vi menar att det är rimligt att bankerna även fortsättningsvis möjliggör för sina kunder att ta ut sina egna pengar i kontanter. Därför föreslår vi att Finansinspektionen genom föreskrifter ska förelägga bankerna att upprätthålla kontanthanteringen.

ULLA ANDERSSON

Ekonomisk talesman (V)

EVA-BRITT SVENSSON

Fd EU-parlamentariker (V)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons