Bästa jobbet – men inga vidare arbetsförhållanden

Jag har på många sätt det bästa jobbet! Men arbetsförhållandena är inte bra, varken för barn eller vuxna!
Insändare • Publicerad 27 februari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag stannar ett tag till för de underbara barnen. Får se hur länge jag orkar”, skriver
”Jag stannar ett tag till för de underbara barnen. Får se hur länge jag orkar”, skriverFoto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Varför reagerar varken föräldrar, politiker eller chefer? Vi är 3 vuxna med 20 inskrivna barn. En vanlig dag när det kommer cirka 15 barn och vi är 3 vuxna flyter det på. Under dagen går tid bort för deltid, hjälpa andra avdelningar vid reflektion, pauser och raster.

Så om alla vuxna är friska är det cirka två timmar per dag som alla tre är i barngrupp. Om en vuxen är sjuk eller vabbar är det svårt att få tag i vikarier. Och då är en vuxen själv med upp till 20 barn när kollegan är på rast. Alla under sex år. Det är toabesök, de vill ha hjälp med olika saker och då är det svårt att räcka till när man är själv!

Skolverket rekommenderar max 15 barn (3-6 år) och 12 barn (1-3 år), knappast någon förskola har det så. Tänk vilken ljudvolym barn och vuxna får uppleva när det är så många i samma lokal! Tyvärr sprids många smittor också. Ändå vill en del föräldrar lämna sjuka barn till förskolan.

Ja, så är det det här med tystnadskulturen! Vi ler och springer för de små och troligtvis blir en del stressade i vår förskolemiljö. Varför är vi inte fyra personal per avdelning och max 15 barn (3-6 år) och 12 barn (1-3år) enligt skolverkets rekommendationer? Jag har varit med om att vi har haft över 30 barn på gården och 2 vuxna.

En blir inne nästan hela tiden och hjälper till med toabesök. Den andra blir då själv med alla andra barn. Inga föräldrar reagerar när de hämtar utan talar om att de har såå fullt upp med två barn. Jag har nu fem kollegor som sagt upp sig i vår. Vad gör ni åt detta, politiker? Jag stannar ett tag till för de underbara barnen. Får se hur länge jag orkar!

Eva-Maria Johansson

”Jag har nu fem kollegor som sagt upp sig i vår. Vad gör ni åt detta, politiker?”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.