GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Behandla andra som du själv vill bli behandlad på nätet

Ni som vill ha gemenskap i samhället: Var hyfsad på nätet.
Insändare • Publicerad 29 september 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Naina Helén Jåma/TT

”Egentligen finns det inga särskilda lagar för hot och trakasserier på nätet. Samma regler gäller där som på skolgården eller på arbetsplatsen. Det speciella med det som händer på nätet är att det snabbt kan få väldigt stor spridning.” Så skriver polisen om näthat. Barn får lära sig hur man är mot varandra på skolgården och hur man är mot varandra på nätet, men hur är det med äldre? Hur lär sig mormor och farfar hyfs på nätet? Om man skriver om en person för att andra ska se ner på hen har man gått över gränsen. Andra hakar på. Osanningar blir sanningar. Allt går snabbt. Fler hakar på. Personer som utsätts på nätet har svårt att skydda sig mot ord som sprids. Som anhörig till en person som på nätet beskrivs nedsättande av personer hen aldrig har träffat, vet jag. Man kan inte försvara sig och ska inte behöva göra det. Men obehaget för drabbade och anhöriga är stort. Ni näthatare som beskriver en medmänniska på sämsta sätt: Fundera över hur ni själva vill bli behandlade. Ni som jagar andra personer på nätet: Sluta. Ni som ser att andra utsätts för trakasserier på nätet: Stoppa det. Ni som vill ha gemenskap i samhället: Var hyfsad på nätet.

Uppvidingebo

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.