Annons

Behövs det fler kaféer i Växjö?

Insändare • Publicerad 16 februari 2012

I Smålandspostens lördagstidning kunde vi se ett arkitektförslag på ett nytt kafé väster om residenset. Förslaget visar en tvåvåningsbyggnad helt i glas mot söder och väster. De båda träden framför byggnaden, som skulle kunna ge lite skugga sommartid, ska enligt kommunchefen sågas ner.

Man kan undra hur mycket energi det kommer att gå åt för att kyla ner byggnaden till normal, behaglig innetemperatur sommartid?

Annons

Hur är det med plan- och bygglagens krav på att en byggnad ska ha en god form-, färg- och materialverkan? Byggnadsnämnden ska verka för en god byggnadskultur samt en god och estetiskt tilltalande stads- och landskapsmiljö.

Kan Byggnadsnämndens ledamöter verkligen lämna bygglov för en så omaka byggnad belägen alldeles intill länsresidenset? Vi har väl redan haft tillräckligt med ”udda” kiosker på Storgatan.

Om kommunen nu nödvändigtvis vill ha en uteservering vid torget varför inte lägga den i anslutning till anrika Broqvists konditori. Stäng av Kronobergsgatan för biltrafik sommartid mellan Storgatan och Norrgatan. Då kan en uteservering anordnas på trottoar och del av gatan utanför Broqvists.

Vill man ha skugga varma sommardagar kan ju ett antal bord anordnas under trädallén öster om residenset. Här kunde även anordnas en springbrunn med vattenspegel.

Den befintliga byggnaden med offentlig toalett väster om residenset måste ju fräschas upp, och här kunde ju utöver kontor för parkeringsvakterna även inrymmas en glasskiosk.

Med det här förslaget kan de fina kastanjeträden bevaras ännu en tid, och möjligheten att behålla ett antal parkeringsplatser på västra delen av Stortorget omprövas.

SIW OCH VALTER JEPPSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons