GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Black Friday – vansinnig kommers

Sedan några år har vi drabbats av Black Friday, i år den 25 november, som tycks ha blivit en hel vecka av konsumtionshysteri. Hur rimmar det med att leva hållbart och miljövänligt?
Insändare • Publicerad 23 november 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den dagen är det även Buy Nothing Day – en internationell kampanjdag för att uppmana till minskad konsumtion. Det är mindre än en månad till julafton och som vanligt sätter den enorma köphysterin igång. Jag är definitivt inte delaktig i denna galenskap, har i princip aldrig köpt julklappar, så min konsumtion ökar definitivt inte i december.

Folk köper många prylar som man inte behöver. Bortskämda barn får dyra leksaker, ungdomar kanhända märkeskläder, senaste iPhone och annat man klarar sig utan. Blir man lyckligare av att köpa en massa prylar? Jag känner förtvivlan vid tanken på denna vansinniga kommers. Hur många människor och djur som lever i misär skulle inte kunna hjälpas till ett drägligare liv med dessa enorma summor som svenska folket lägger på julklappar? Skänk i stället pengarna till bättre behövande. Ni ser väl ”Karl-Bertil Jonssons julafton” på tv? Lär av denne osjälviske yngling som tar från de rika och ger åt de fattiga. ”Hade icke Karl-Bertils grymme faders hjärta veknat om han med egna ögon fått bevittna den glädje som hans son spritt ut över samhällets bottenskikt?”

Henrik Scheutz

”Blir man lyckligare av att köpa en massa prylar?”,  frågar sig Henrik Scheutz.
”Blir man lyckligare av att köpa en massa prylar?”, frågar sig Henrik Scheutz.Foto: Janerik Henriksson/TT
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.