Annons

Boende hos Växjöbostäder får betala extra ”kommunalskatt”

När några vänner sålde sin villa för ett antal år sedan och flyttade till en hyresrätt i allmännyttan, var det en del som tyckte att de inte var riktigt kloka. Flytta från en billig villa till en ny hyresrätt! När jag nu också börjar bli äldre och funderar på hur man ska bo för resten av livet, så har jag tittat lite på alternativen.
Insändare • Publicerad 8 mars 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kan någon förklara varför jag ska betala extra kommunalskatt om jag flyttar till kommunal hyresrätt?” Frågan ställer signaturen ”En ekonomisk smålänning får svårt att flytta från villa till Växjöbostäder”.
”Kan någon förklara varför jag ska betala extra kommunalskatt om jag flyttar till kommunal hyresrätt?” Frågan ställer signaturen ”En ekonomisk smålänning får svårt att flytta från villa till Växjöbostäder”.Foto: Henrik Montgomery/TT

Växjöbostäder kallar hyresrätt för all inclusive och det låter väl bra. Visserligen får man rut- och rotavdrag som villaägare, men det borde vara enklare om någon annan skötte det. En enkel kontroll på sin eventuell kommande hyresvärd ger lite fakta om vad all inclusive innebär. Om man flyttar till en hyresrätt i Växjöbostäder åker man på att betala en extra kommunalskatt.

2019 hade Växjöbostäder hyresintäkter på 655,712 miljoner kronor. Av dessa hyresintäkter betalades 104,7 miljoner in till kommunkassan (16 procent av hyresinbetalningarna). De styrande kallar det utdelning, jag kallar det extra kommunalskatt. Utdelning får man för en insats man satt in. Vad jag vet har inte skattebetalarna i Växjö kommun behövt betala in en krona till bostadsföretagen.

Annons

Om jag skulle sälja villan och hyra en lägenhet för 10 000 kronor i månaden, ska jag alltså betala 1 600 kronor i månaden i extra ”kommunalskatt”. Tillsammans med mina nya grannar i Växjöbostäder betalar vi då 2/3 av kostnaden för skötsel av alla gator, parker, grönområden, cykelvägar med mera i kommunen (som ett exempel bidrar Växjöbostäder med 104 miljoner kronor till Tekniska nämndens kostnader på 159 miljoner). Tack för att jag som villaägare bara behöver betala den mindre delen även om jag förmodligen utnyttjar gator och parker minst lika mycket. Kan någon förklara varför jag ska betala extra kommunalskatt om jag flyttar till kommunal hyresrätt?

En ekonomisk smålänning får svårt att flytta från villa till Växjöbostäder

”De styrande kallar det utdelning, jag kallar det extra kommunalskatt. Utdelning får man för en insats man satt in.”
Annons
Annons
Annons
Annons