Annons

Borgerlig politik passar inte små kommuner

Insändare • Publicerad 17 mars 2011

Den borgerliga politiken börjar att slå igenom ganska rejält. Både inom skolan och inom bostadsbyggandet. Nu senast också nedläggningarna av Försäkringskassans lokalkontor. Vad blir nästa steg?

Privatiseringen som pågår inom skolornas värd håller helt på att gå över styr. I ärlighetens namn så är inte borgarna ansvariga för allt men när det gäller denna utsvävning som har skett så är de skyldiga.

Annons

Våra kommunala skolor är på god väg att slås ut av det privata. Nu öppnas det flera nya gymnasieskolor i Växjö och eleverna har ett eget val att göra.

Våra små skolor blir allt mindre och därmed också mindre intressanta för våra ungdomar när de ska göra sitt val till gymnasiet.

Färre elever gör att vi i de små kommunerna inte kan vara med och konkurrera. Kostnaden/elev blir skyhöga om vi ska hålla något som kan kallas, standard och kvalitet.

Nya lagen som börjat gälla för våra bostadsbolag gynnar inte heller våra små kommuner. Den är helt enkelt inte skriven för oss i de små bolagen. Samtidigt som den också sätter mer press på politikerna om att plocka fram en bostadspolitik som man inom sina partier kan stå för. Bolagen har fått kraven att gå med vinst och det är inte lönt att starta ett byggande inom bolaget om inte detta kriteriet uppfylls.

Nu är det upp till kommunstyrelsen och fullmäktige att bestämma som ägare till sitt bolag om vi ska bygga eller inte. Det är då som först garantierna för kostnaden finns och det är då som först som bolaget kan åta sig att bygga.

Finns det några pengar till underhåll och vad tycker revisorerna i Uppvidinge? Nu är det upp till bevis för dem som styr i sina kommuner hur bostäderna ska bli till.

En total politisk marknad och det är våra väljare som avgör framtiden för vårt byggande.

Inte ens den privata marknaden ser en möjlighet i att bygga så att det går att se en lönsamhet i fastighetsbranschen ute i våra små kommuner.

Det är ingen i Uppvidinge som vill ha hyror på mellan 12 och 14 000 kronor för en normal stor lägenhet. Gränsen är nådd.

Nu stiger också matpriserna. Vilka drabbar det? Bara dem som står på den nedre skalan i samhället. Elpriserna och bensinen likaså. Här har Maud och Centern misslyckats rejält.

Annons

Inte ens Sverigedemokraterna kan hjälpa till och stoppa denna utvecklingen. Det var många som röstade på dem om hopp om förändring. Än så länge tycker jag inte att de har klarat av att visa framfötterna. Det ska bli kul att se var de står när vi börjar att prata ekonomi och skolor i kommunen.

Jag hoppas att tiden går fort och att vi snart har val igen. Då hoppas jag på ett regimskifte i både kommun, landsting och riksdag.

JAN WERNSTRÖM (S)

Åseda och Uppvidinge

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons