Annons

Bruksvärdessystemet får underkänt

Den allt bredare och tyngre kritiken som riktas mot vårt hyressättningssystem bör tas på allvar. Med tanke på att hyresmarknadens funktion har stor betydelse för arbetsmarknaden och den ekonomiska tillväxten i Växjö, så är det hittills visade politiska ointresset för problemen svårt att förstå. Det menar Fastighetsägarna Syd
Insändare • Publicerad 11 december 2013

Sverige har på senare tid uppmanats att reformera hyressättningssystemet av EU-kommissionen, OECD, IMF, Finanspolitiska­ rådet och den statliga Hyresbostads­utredningen. Nu hör Boverket också till kritikerna.

I Boverkets nya rapport ”Bostadsbristen och hyressättningssystemet” utpekas bruksvärdes­systemet som grundorsak till dagens akuta bostadsbrist och att nya grupper hindras att ta sig in på hyresmarknaden. Dessutom blir nyproduktionen lägre än den skulle ha varit utan bruksvärdes­systemets inverkan. Boverkets slutsats är att dagens regler måste ses över. Samma slutsats finns i Fastighetsägarnas ”10-punktsprogram för ökat bostadsbyggande”.

Annons

Insatser behövs på många olika områden samtidigt, men mest brått­om är att ta itu med reformeringen av hyressättningssystemet för att få bukt med bostads­bristen i Växjö.

En allvarlig brist med dagens hyressättning är att den skapat stora skillnader i hyresnivå mellan­ nyproducerade hyreslägenheter och andra moderna lägenheter i något äldre hyreshus.

Om skillnaden i hyresnivå mellan nya och nästan nya lägenheter uppfattas som större än standards­killnaden, så tvekar eller avstår många från att flytta. Och då uppstår inte flyttkedjorna,­ som annars kan frigöra­ mindre och billigare lägenheter till dem som står i kö för att komma in på marknaden. Flytt­kedjan uppstår inte heller när en hyresgäst hellre behåller sin gamla lägenhet och hyr ut den i andra hand, än att lämna den ifrån sig när det faktiska behovet av bostaden upphört.

Mer marknadsanpassade hyror skulle stimulera rörligheten på hyresmarknaden, men också bidra till att fler lägen­heter kommer ut på den öppna förstahandsmarknaden. Alla skulle bli vinnare på detta och inte minst de alltför många köande och misströstande­ bostadssökande, som dagens hyressättningssystem inte kunnat hjälpa.­

Den allt bredare och tyngre kritiken som riktas mot vårt hyressättningssystem bör tas på allvar. Med tanke på att hyresmarknadens funktion har stor betydelse för arbetsmarknaden och den ekonomiska tillväxten i Växjö, så är det hittills visade politiska ointresset för problemen svårt att förstå.

Oavsett hur framtida reformer utformas, så är det alldeles klart att förändringarna av konsumentskyddsskäl måste få ta tid. Därför måste resan mot en väl fungerande­ hyresmarknad starta direkt och innan den helt upphört att fungera.

Göran Höckert

Näringspolitisk chef Fastighetsägarna Syd

Eleonor Cserpes

Regionchef Kronoberg Fastighetsägarna Syd

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons