GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bryr sig partierna om genomsnittssvenskens överkonsumtion?

Enligt WWF konsumerar genomsnittssvensken som om det fanns fyra jordklot och allra värst är de överrika som satsar fossilt och lyxkonsumerar.
Insändare • Publicerad 26 juli 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

SD till exempel säger att svenskarna producerar så lite utsläpp att det kan man helt bortse från, men då räknar man inte in utsläppen från de varor vi importerar eller våra flygresor där planen inte tankats i Sverige. Exporterande länder av varor som vi konsumerar borde få borträkna de utsläpp som denna produktion lett till liksom vi få räkna bort vad vi exporterar.

Frågan till bland annat SD är vilka som ska avstå ett fjärdedels jordklot för att vi skall kunna konsumera fyra? Om man få tro SCB så kör storstadsbor lika långt med bil varje år som glesbygdsbor. Detta är helt orimligt då storstadsbor har mycket goda allmänna kommunikationer. Enligt Ekologiska fotavtyck så konsumerar de allra rikaste svenskarna som om det fanns 20 jordklot, om de lever helt fossilt och lyxkonsumerar för fullt. Vilka jordbor ska avstå så att de allra rikaste ska kunna konsumera som om det fanns 20 jordklot? Kan våra politiska partier svara på detta?

Börje Svensson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.