Annons

Byggnation av ett nytt akutsjukhus i Räppe berikar enbart storfinansen

På Socialdemokraternas hemsida står följande att läsa: ”Stoppa plundringen av välfärden. Svenska folkets skattepengar ska användas till välfärden, inte plockas ut som vinst.”
Insändare • Publicerad 3 juli 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Frågan är nu bara hur löftets innehåll ska kunna förverkligas efter höstens val. Det förutsätter bland annat att medicinsk-tekniska företag som Mölnlycke och Getinge bojkottas av Sveriges samtliga regioner. Ifall Socialdemokraterna, mot all förmodan, skulle få egen majoritet i samtliga regioner efter valet, så skulle programförklaringen ändå inte gå att genomföra. Besluten skulle direkt strida mot såväl svensk lagstiftning som EU-rätten. Har arbetarrörelsens reklambyråer inte tänkt på det? I sammanhanget bör nämnas att vi väljare bör vara mycket tacksamma för att sådana beslut aldrig kommer att fattas i verkligheten. Det skulle nämligen direkt leda till vårdkaos och kraftig överdödlighet vid våra akutsjukhus. Det går inte att bedriva modern vård ifall de uppräknade företagens produkter för operation, sårbehandling eller sterilgodshantering försvinner. Om några socialdemokratiskt styrda regioner i framtiden dessutom skulle bojkotta alla amerikanska, vinstdrivande, medicinsk-tekniska eller läkemedelsföretag, så är den svenska vårdens sammanbrott ett faktum.

Låt oss rikta blicken mot Region Kronoberg. Regionrådet Henrietta Serrate (S) har tillsammans med socialministern och partikamraten Lena Hallengren skrivit en insändare (Smålandsposten den 3 juni) om att deras parti vill återta kontrollen över vården. Den antikapitalistiska retoriken flödar även i insändaren. Jag blir som läsare inte riktigt klok på en för mig mycket viktig regionpolitisk fråga. Hur ska det nya akutsjukhuset i Räppe kunna byggas utan att privata vinster uppstår hos byggföretaget Skanska? Socialdemokraterna i Region Kronoberg har aktivt röstat för en sådan nybyggnation och avtalet med ett av världens största byggföretag har redan slutits. I år delade Skanska ut 10 kronor per aktie till alla sina ägare. Snacka om vinster i välfärden! Det nya Karolinska universitetssjukhuset, som Skanska byggde, var en ekonomisk katastrof som snabbt raserade Region Stockholms ekonomi. Huvudägaren i Skanska Fredrik Lundberg var enligt affärstidningarna den kapitalägare som år 2017 plockade ut det högsta beloppet i kapitalutdelningar av alla svenskar (han erhöll då flera hundra miljoner kronor).

Annons

Ni socialdemokrater i Region Kronoberg får i en replik gärna berätta för mig hur ert nya akutsjukhus- och skrytbygge i Räppe ska kunna färdigställas utan att det leder till några privata vinster i välfärden. Jag är, liksom Tomas en gång var, en obotlig tvivlare. Jag antar att löftet på Socialdemokraternas hemsida enbart ska tolkas som högtravande och världsfrånvänd socialistretorik. Den ideologiska programförklaringen kommer att läggas i malpåse redan dagen efter valet.

Socialdemokraterna i Region Kronoberg måste redan i dag bestämma sig för ifall partiet vill gynna vårdens patienter eller Skanskas aktieägare! Sjukhusbygget i Räppe kommer utan tvekan att bli en mycket dyr och smärtsam affär för oss skattebetalare och patienter i Kronoberg.

Torgny Klasson, liberal debattör, Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons