Centerpolitiker och demokratitankar

I två olika debattartiklar i Smålandsposten berör företrädare för Centerpartiet demokrati och att lyssna på invånares synpunkter.
Replik • Publicerad 7 mars 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjukhuset i Växjö.
Sjukhuset i Växjö.Foto: Jonas Engman

Demokrati betyder folkstyre och människors deltagande är en av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle. Jag citerar ett par meningar från Centerpartiets debattartikel i Smålandsposten den 2 mars.

”Ignorera inte ”vanliga” kommuninnevånares grundläggande behov m.m.” Artikeln avslutas med ”Bara vi bjuder in, lyssnar och tar vara på deras engagemang.” Britt-Louise Berndtsson (C) skriver i en debattartikel att demokrati är ingen självklarhet, vi måste hela tiden ta ansvar, stödja och vårda den! Hon uppmanar oss att ”använda sunt förnuft. Lyssna på debatter.”

Det låter bra! Men jag kommer inte förbi debatten om beslutet att bygga nytt sjukhus. Har ni där levt upp till era fina tankar om demokrati och att lyssna till invånarna? Jag vill påminna Smålandspostens läsare och andra om hur många som uttryckt kloka synpunkter i denna fråga. Människors åsikter bemöttes av Britt-Louise Berndtssons åsikt i SMP den 11 juni 2021 med ”då motståndet är starkt hos vissa grupper framför allt helt utomstående, självutnämnda förståsigpåare och pensionärer från den aktuella verksamheten.”

Jag och många andra har svårt att förstå och glömma denna kränkande kommentar från en folkvald politiker och det är nära till att man vill kontra kommentaren till er politiker!

Så hur är det med att lyssna och bjuda in i demokratisk anda? Nu tror jag inte detta gäller bara Centerpartiets politiker. Jag tycker att alla ni politiker borde sätta er ner och fundera över vad demokrati och folkstyre och att lyssna betyder för er!

Lennart Turesson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.