GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Cyklister – lär er reglerna

Från den 1 september är det förbjudet att framföra elsparkcyklar på gångbanor och trottoarer. Ett välkommet beslut för oss fotgängare. Men det vore på sin plats att påminna om att det finns ett förbud även för vanliga cyklar att cykla på gångbanor och trottoarer.
Insändare • Publicerad 15 augusti 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många cyklister verkar helt ovetande om vilka regler som gäller, menar signaturen ”Lilla tanten”.
Många cyklister verkar helt ovetande om vilka regler som gäller, menar signaturen ”Lilla tanten”.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Många cyklister verkar helt ovetande om detta och cyklar helt glatt i hög fart bland oss gående. När jag för en tid sedan gick från Oxtorget i Växjö ner mot Söder, på trottoaren längs kyrkogårdsmuren hörde jag bakom mig ett envist pinglande från en cykelklocka. Jag gick lugnt vidare men till slut trängde sig cyklisten förbi. Jag kastade ur mig ett irriterat ” Men ursäkta att jag går på trottoaren” och fick ett kvittrande svar att ” Det gör absolut ingenting”. Cyklisten, en vuxen person, fortsatte sedan på trottoaren och svängde vänster upp på Södra Järnvägsgatan. Fortfarande på trottoaren.

Vi fotgängare måste hela tiden väja för cyklister, cyklister som kommer från båda hållen och som trots att det finns cykelbanor på var sida om gatan ibland inte använder dessa utan hellre cyklar på trottoaren. Finns det cykelbanor ska dessa användas. Detta är inte frivilligt utan påbjudet i förordningen. Och man använder den cykelbana som går i trafikens riktning. Finns det inte cykelbanor ska cykeln framföras ute i gatan. Men detta innebär att man ibland som cyklist måste göra en vänstersväng ute i korsningen och detta klarar vissa av dagens cyklister tydligen inte av.

Elsparkcykel eller vanlig cykel – reglerna är desamma. De enda som får använda trottoaren att cykla på är barn upp till åtta års ålder. De flesta jag ser som cyklar på trottoarerna är betydligt äldre än så. Kan man inte framföra en cykel på ett säkert sätt, på cykelbana där det finns eller ute i trafiken om cykelbana saknas, så anser jag att man inte ska ge sig ut i trafiken överhuvudtaget.

Lilla tanten

”Kan man inte framföra en cykel på ett säkert sätt, på cykelbana där det finns eller ute i trafiken om cykelbana saknas, så anser jag att man inte ska ge sig ut i trafiken överhuvudtaget.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.