Annons

Dags att utveckla psoriasisvården i Kronoberg!

På Internationella Psoriasisdagen den 29 oktober samlas psoriasissjuka över hela världen för att med gemensam röst uppmärksamma psoriasis som en allvarlig kronisk systemsjukdom.
Insändare • Publicerad 31 oktober 2012
Foto: 

Psoriasis har länge setts som en enbart hudsjukdom, men sjukdomen har visat sig vara mer omfattande än så. Idag vet vi att psoriasis är en systemsjukdom och att det kan finnas kopplingar mellan psoriasis och ledbesvär, mag- och tarmbesvär samt hjärt- och kärlsjukdomar. Kunskapen om sjukdomen är låg både hos allmänheten, vården och beslutsfattare. Vi måste få upp psoriasis på agendan för att psoriasissjukas situation ska tas på allvar, så att vi får tillgång till den vård och behandling vi behöver.

Tillgång till rätt vård och behandling är avgörande för psoriasispatienter. Inom sjukvården lever fortfarande uppfattningen om att psoriasis är en kosmetisk sjukdom kvar i skrämmande hög omfattning. Det innebär att psoriasispatienter i primärvården ofta inte får det omhändertagande de borde enligt den senaste kunskapen om sjukdomen. Okunskapen är stor och leder till att många hamnar mellan stolarna och inte får remiss till den specialist som de behöver. Det får till följd att man inte får tillgång till rätt vård och behandling.

Annons

Om psoriasissjuka ska få bästa möjliga vård anpassat efter den enskildes behov, så behövs samverkan inom vården. Vi blir aldrig helt friska, men med en fungerande hälso- och sjukvårdspolitik kan vi leva ett gott och aktivt liv. Att satsa på rättvis vård och behandling för psoriasissjuka är en bra ekonomisk investering för landstinget.

Det är dags att ta krafttag för att utveckla psoriasisvården och jag som patientföreträdare bidrar gärna till denna utveckling. Kunskapen om psoriasis och dess roll som systemsjukdom måste öka i hela vård- och omsorgskedjan. Vård och behandling måste få högre kvalitet och de påtagliga skillnaderna mellan olika landsting måste raderas.

Det handlar om att vi som har en allvarlig kroniskt systemsjukdom som psoriasis, ska kunna leva ett så normalt liv så möjligt oavsett var i Sverige vi råkar bo.

Vill samtidigt protestera mot privatisering av all hudvård i vårt län. Specialistläkargruppen har ju sagt att de ska lägga bud på all hudvård i länet både Växjö lasarett och Ljungby blir då av med sina hudkliniker. Vi i Psoriasisförbundet anser att vården ska tillhöra sjukhusen och inte en kommersiell aktör.

Stig Andersson

Länsordförande Psoriasisförbundet i Kronoberg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons