Dags för ett nytt scenkonsthus i Växjö

Regionteatern Blekinge/Kronoberg är en av Sveriges mest nyskapande teatrar känd i hela Sverige, både för sina uppsättningar och för hur man utvecklar och förnyar scenkonsten. Vi i Kronoberg och Växjö har all anledning att vara stolta över Regionteatern.
Debatt • Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 31 maj 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden är från när Regionteatern satte upp hörlurskonserten "Hör så tyst det är" med dansaren Gabriela Anselmo i huvudrollen.
Bilden är från när Regionteatern satte upp hörlurskonserten "Hör så tyst det är" med dansaren Gabriela Anselmo i huvudrollen.Foto: Filip Sjöfors

Samtidigt utgör Regionteaterns nuvarande lokaler ett hinder för att utveckla verksamheten. Lokalerna som fungerade väl när Regionteatern en gång flyttade dit gör att det i dag är svårt att uppfylla de uppdrag teatern nu har. Ändrad lagstiftning när det gäller tillgänglighet och arbetsmiljö och en förändrad och utökad verksamhet gör att nuvarande lokaler i längden inte kan fungera som hem för Regionteatern.

Under året har Liberalerna i Region Kronoberg och i Växjö kommun starkt bidragit till att det gjorts akuta insatser för att komma till rätta med vissa arbetsmiljöproblem och svårigheter när det gäller tillgänglighet, men det räcker inte.

Det krävs nya lokaler om Regionteatern även i fortsättningen ska vara en teater med föreställningar det lyser om, med en utveckling av scenkonsten som väcker uppmärksamhet i hela landet och med en högkvalitativ turnerande verksamhet för barn och unga.

Vi liberaler anser att det är omöjligt att skapa ett fungerande scenkonsthus genom att renovera och bygga ut Regionteaterns lokaler på nuvarande plats. Dessutom skulle det försvåra att utveckla Ringsbergsområdet till en aktiv och levande del av Växjö centrum. Dessutom gör de tunga transporterna till och från teatern att skolmiljön för Ringsbergsskolans elever blir betydligt mer osäker än vad den behöver vara.

Regionteatern behöver ett nytt scenkonsthus på en ny plats, för att även i framtiden kunna producera nyskapande och angelägen verksamhet. Kronoberg, Växjö men framför allt teatern förtjänar ett modernt scenkonsthus. Därför vill vi Liberaler i Region Kronoberg och i Växjö kommun ta initiativ till att detta ska bli möjligt.

Nu undrar vi Liberaler hur övriga partier i Region Kronoberg och i Växjö kommun ställer sig till behovet av ett nytt scenkonsthus i Växjö?

Yngve Filipsson, gruppledare Liberalerna i Region Kronoberg

Gunnar Nordmark, gruppledare Liberalerna i Växjö kommun

”Regionteatern behöver ett nytt scenkonsthus på en ny plats, för att även i framtiden kunna producera nyskapande och angelägen verksamhet.”