Den nya regeringen beter sig som Ebenezer Scrooge

Elpriskaoset i Sverige kan enkelt stoppas med BEKEN-prissättning.
Insändare • Publicerad 13 januari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).Foto: Christine Olsson/TT

Det är mycket märkligt att lösningen på de extrema elräkningar som nu drabbar Sveriges hushåll och företag inte debatteras öppet och fritt! Att kritisera EU:s prissättningsalgoritm verkar vara tabu i svenska medier och från regeringshåll.

Sanningen är att den har havererat och behöver reformeras. En enkel och praktisk lösning finns att tillgå. Sverige kan göra som andra EU-länder (Polen, Spanien, Portugal) redan har gjort: införa en prissättning som baseras på den faktiska produktionskostnaden för elkraft som produceras i Sverige samtidigt som den el som Sverige exporterar prissätts för sig. Metoden kallas BEKEN.

Priset kommer då att hamna på cirka 40–50 öre per kilowattimme i Sverige i stället för som nu på 5–10 kronor eller mer per kilowattimme! Nuvarande situation är ohållbar och kommer leda till uteblivna investeringar, massarbetslöshet och utslagning av företag och hushåll i Sverige om inte politikerna tar sitt förnuft till fånga.

Det synes tyvärr uppenbart att regeringen vill finansiera sin budget via medborgarnas och skattebetalarnas elräkning! Men är det rättfärdigt? Knappast.

Den nya regeringen beter sig som den snåle Ebenezer Scrooge i julsagan som girigt roffar åt sig av medborgarnas surt förvärvade slantar. Över 200 miljarder kronor har betalats in för mycket på grund av EU:s havererade prissättning.

För Busch och Kristersson är det tydligen mycket viktigare att ställa in sig hos EU-kommissionen och få vara ordförandeland i EU:s ministerråd än att bry sig om det allt fattigare Sverige och dess allt fattigare medborgare. Dags att reagera och protestera!

Mats Olofsson