GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det är dags att Växjöbostäder visar sina muskler!

Det finns uppenbarligen pengar till underhåll men Växjöbostäder väljer att inte använda dessa.
Publicerad 6 augusti 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debattskribenten vill att Växjöbostäder använder sina pengar för att rusta upp husen.
Debattskribenten vill att Växjöbostäder använder sina pengar för att rusta upp husen.
Foto: Titti Tekin

Växjöbostäders ordförande Rene Jaramillo säger i en intervju i Smålandsposten att ”Genom att få upp hyresnivåerna kan vi renovera mera”. Till samma tidning säger bolagets vd Maria Säterdal att hyrorna ska ligga i samma nivå som hyrorna i ett jämförbart bostadsområde. Detta för att det inte ska bli konsekvenser för underhållet om man har för låga hyror. Med tanke på att Växjöbostäder de senaste tre åren totalt har gjort en värdeöverföring på nästan 300 000 000 kronor till Växjö kommun, klingar dessa uttalanden falskt. Det finns uppenbarligen pengar till underhåll men man väljer att inte använda dessa.

Enligt Boverkets senaste rapport om ” Värdeöverföringar från allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag för räkenskapsåret 2018, var Växjöbostäder ett av de tio bostadsbolag som gjort de största värdeöverföringarna bland Sveriges 262 allmännyttiga bostadsföretag. Det ska här poängteras att Växjöbostäders överföring är godkänd av både Länsstyrelser och Boverket. Detta i sig är anmärkningsvärt, då man kan ifrågasätta ett regelverk som tillåter orimligt stora överföringar på hyresgästernas bekostnad. Det som är än mer anmärkningsvärt är hur kommunfullmäktige utnyttjar reglerna maximalt till sin fördel och år efter år tar beslut om att pumpa ut miljoner och åter miljoner ur Växjöbostäder – ett bolag som har ett stort renoveringsbehov i sitt bostadsbestånd.

Enligt Rene Jaramillo, ordförande för Växjöbostäder, har ”Växjöbostäder muskler att hantera både underhåll och renovering”. Problemet är att många av Växjöbostäders hyresgäster sällan eller aldrig får se dessa beryktade muskler. Eftersatt yttre underhåll, fukt- och mögelproblem i dusch- och badrum, ovårdade utemiljöer, försämrade renoveringsvillkor, skadedjur på uteplatser och balkonger – listan kan göras lång. Problemen i sig är egentligen inte så konstiga; gräsmattor måste klippas, ogräs måste rensas, hus måste underhållas och renoveras, möss, råttor och annat otyg kan komma in i lägenheten och badrum kan få fuktskador. Problemet är att Växjöbostäder inte åtgärdar problemen fortlöpande och att man i stället för över allt för stora belopp till Växjö kommun på hyresgästernas bekostnad. Dessutom gömmer man sig bakom ett resonemang om att man har låga hyresnivåer jämfört med andra kommunala bostadsbolag i jämförbara kommuner. På samma sätt gömmer man sig bakom konceptet ”bruksvärdeshyra och jämförelseobjekt” när man vill höja hyrorna. Skulle en jämförelse innebära en sänkning eller oförändrad hyra, frångår man dock sina principer och andra regler gäller. Man väljer helt enkelt den princip för hyressättning som gynnar dem bäst. Detta visar inte minst den pågående tvisten i Hyresnämnden mellan Växjöbostäder och de boende på kvarteret Tegelvalvet i samband med en planerad dusch- och badrumsrenovering. Här gynnar inte konceptet ”jämförelseobjekt och bruksvärdeshyra” Växjöbostäder och man har valt att inte göra någon jämförelse med systerkvarteret Trapphuset. Detta trots att kvarteren i princip har helt likvärdiga lägenheter. Skillnaden mellan de två kvarteren är att jämförelseobjektet har högre standard och lägre hyror.

Med tanke på Växjöbostäders godtyckliga principer gällande hyressättning måste man ställa sig följande fråga: Hur kommer renoveringen i kvarteret Tegelvalvet att påverka hyresnivån i vårt jämförelseobjekt kvarteret Trapphuset och övriga bostadsområden som Växjöbostäder äger i närmiljön? Genomförs renoveringarna i kvarteret Tegelvalvet enligt gällande förhandlingsöverenskommelse öppnar detta upp för Växjöbostäder att även genomföra en kraftig hyreshöjning i dessa kvarter men då med hänvisning till bruksvärdesprincipen och med jämförelseobjekt kvarteret Tegelvalvet. Är det strategier likt denna som Växjöbostäders hyresgäster önskar?

Titti Tekin

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.