GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det är inte brist på el som oroar företag i södra Sverige, det är priset

Efter min tidigare insändare har elpriset fortsatt stiga i södra Sverige under september och början av oktober. Dagligen framträder olika personer med varierande förklaringar. Många har dold agenda och uttalanden saknar förankring.
Insändare • Publicerad 15 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Reservkraftverket i Karlshamn.
Reservkraftverket i Karlshamn.Foto: Johan Hultgren

Det saknas inte el i Sverige och inte ens i södra Sverige. Även när kärnkraftsreaktorer varit tagna ur drift har det varit överskott på el. Överskottet har exporterats genom elområde 4. Priset på exporterad el har varit så högt att tyska Unipers oljeeldade kondenskraftverk i Karlshamn kunnat köras lönsamt med stora skadliga utsläpp av koldioxid och andra föroreningar som följd.

Sedan kraftöverföringen ”Norra länken” togs i drift i slutet av juli 2021 är överförings- kapaciteten till elområde 4, sydligaste Sverige, ca 6 000 megawatt (6 000 000 kilowatt) medan förbrukningen har varierat mellan 2 000 och 3 000 megawatt. Det har förekommit att export av el genom området vida överstigit den interna förbrukningen! Prisskillnaden har ökat så att elen tidvis varit mer än fem gånger så dyr i elområde 4 som i norra Sverige (område I o II). Samtidigt har el exporterats från elområde 4 till Baltikum, Polen, Tyskland och Danmark.

Svenska Kraftnät har i år tjänat mer än 8 miljarder kronor på elöverföring och fem av dessa på överföring av till elområde 4 för export därifrån! Samtidigt har företaget inte råd att gräva ner en ny 420 kilovoltsledning genom sydöstra Sverige. Där kommer markägare straffas för mycket lång tid framåt. De får minskade inkomster orsakade av Svenska kraftnäts breda ledningsgator för en ny luftledning som möjliggör ännu mer export till mycket högt pris!

Det är inte brist på el som oroar företag i södra Sverige, det är priset! Samtidigt tillåts nya dataserverhallar, med enorm elförbrukning, att byggas av utländska företag med tvivelaktig nytta och få arbetstillfällen när hallarna är byggda. Det är skamligt att suga ut elkonsumenter i södra Sverige för att subventionera dessa företag!

Nuvarande system för Svenska kraftnäts fördelning och prissättning av el fungerar inte. Det är dags för regering och riksdag att styra Svenska kraftnäts uppdrag att tilldela alla elområden i Sverige den el som finns tillgänglig till pris som är motiverat i förhållande till områdets förbrukning. Nuvarande fördelning och prissättning i elområde 4 inkluderar hela norra Europa eftersom den mesta elen som exporteras levereras från området! Kan det vara dags att skapa elområde 5, för export/import? Där skulle en buffert kunna byggas upp för att med överskott från exporterad el betala för dyr import vid en eventuell tillfällig brist i Sverige.

Kennert Danielsson, Ör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.