Det är lite oroligt att bo i Växjö

Insändare • Publicerad 24 september 2012

 Växjö innerstad behöver förmodligen snart en ny ballongsprängning för att undvika en allvarlig infarkt. Livet går än så länge vidare tack vare operationen med Storgatan som under 1990-talet färdigskrapades från allmän biltrafik på en sträcka av omkring 700 meter. Men.

Nu talas det om att bygga ett höghus där det gamla vattentornet i dag står och förfaller.

På domkyrkoområdet pågår markarbeten för ett nytt församlingshem.

”Det tusenåriga riket” hotas att rivas för att ge plats åt ett trevåningshus.

Vid västra infarten på I 11-området planeras ett hotellbygge på 20 våningar.

I väster pågår dessutom färdigställandet av Arenastaden.

Mitt inne i city ska byggas ett 74-rumshotell.

Flest frågor väcker väl ändå det planerade World Trade Center vid södra stationsområdet. Det har diskuterats våningshöjd på mellan 4 och 14 våningar. I denna plan ingår även hyreshus. Dessutom pågår planering av nya bostadsområden.

Det är helt klart spännande men också oroligt att bo i Växjö, som håller på att förvandlas från en idyllisk småstad till något som liknar en hektisk storstad. Jag undrar bara om kommunen har en tillräckligt övergripande kontroll över infrastruktur, miljö och ekonomi?

Staden ligger inklämd mellan ett antal sjöar, och ju mer vi förtätar innerstaden ju sämre blir luften där. Vi kan inte förbjuda biltrafik hur mycket som helst. Många år framåt kommer bilen att vara ett nödvändigt transportmedel för de flesta av oss.

Runt lasarettsområdet och stationsområdet är det redan i dag ofta svårt att ta sig fram med bil. Det är djärvt att satsa på World Trade Center just i det området. Ambulanserna får snart ersättas med helikoptrar.

Märkligt nog så har man inte förutsett att den andra flaskhalsen skulle skapas vid Arenastaden. Man bara fortsätter att expandera och lappar i efterhand. En gångbro eller tunnel från I 11-området till Arenastaden borde naturligtvis ha ingått i de första planerna.

Det är inte utan att man börjar frukta för att de planerade campingstugorna på Evedal blir till höghus.

Har vi tagit oss vatten över huvudet? Har vi råd?

Jag har visserligen betalat kommunal skatt i Växjö sedan 1965, men det räcker inte långt med alla de miljonprojekt som i dag är igång. Bara Växjö Lakers och Öster har i dag skulder till kommunen på över 500 miljoner kronor.

Jag älskar mitt Växjö och följer noggrant med vad som händer, men jag vågar snart inte läsa min morgontidning längre.

Är du orolig?

S BERGVALL

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.