Det behövs förenklingar för skyddsjaktstillstånd
Många av länets fårägare har fått ett lättnande besked när den så kallade Kostavargen har blivit skjuten med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen. Detta är ett väldigt lättnande besked för alla djurhållare i länet men att det skall behövas till att man står och vaktar hagarna för att kunna få stopp på angreppen är olyckligt. Det borde bli lättare att få tillstånd för skyddsjakt på vargar som dödar tamdjur.
Djurägare får självklart ersättning för sina döda djur men pengar kan aldrig hela det psykologiska i att gå ut och se sina djur döda eller svårt skadade. Det har blivit lättare att tillämpa paragraf 28 senast i sommar då man tidigare skulle anmäla användandet till polisen som inledde förundersökning om jaktbrott med beslagtaganden av vapen med mera. Medan man sedan 1 juli i år ska anmäla det till länsstyrelsen som sedan tar beslut om de ska anmäla vidare till polisen. Detta är steg i rätt riktning djurägare ska ha rätt att freda sina djur från rovdjursangrepp men det måste bli lättare att få skyddsjakt på varg och andra rovdjur som anfallit tamdjur för att försöka minimera skadorna.
Sedan mars i år har 44 får blivit dödade eller så svårt skadade av varg att de senare har avlivats i Kronoberg och Kalmar län detta har inte lett till ett enda beslut om skyddsjakt. Här finns stor potential till förbättring av hanteringen av skyddsjakt. Skulle beslut kunna tas snabbare och av till exempel berörd länsstyrelse istället för Naturvårdsverket så skulle både ekonomiska och personliga förluster kunna undvikas i större omfattning än under gällande regelverk.
Jag tror på hela landet och att man ska kunna verka och vistas vart än man vill utan rädsla för att få sina tamdjur attackerade av rovdjur och om detta ändå sker så ska det rovdjuret som är ansvarig för angreppet jagas med hjälp av skyddsjakt så att det djuret inte kan orsaka mer lidande för både djur och människor.
RASMUS PETTERSSON (C)
Lenhovda