unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Det finns andra sätt att bruka skogen

Stort tack till de som skrev insändaren "Vi måste värna den svenska naturen". Det var Martin Andersson, Naturskyddsföreningen, Per Darell, biolog i samma förening, och Lennart Turesson, skogsägare.
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som boende i Uppvidinge kommun i 48 år, ser jag hur kalhyggen blir fler och större i förskräcklig fart. Detta har skett mest de senaste tio åren. Djurlivet har minskat mycket, både bland stort och smått. Vindrutorna på bilen behöver nästan aldrig tvättas av nuförtiden, det finns inga insekter som fastnar.

Förutom smådjuren har också älgar, rådjur, grävlingar, harar, rävar och stora skogsfåglar minskat drastiskt, för att inte tala om ugglor som sällan hörs om vårarna nu.

Hyggena sätts med gran till nästan 100 procent, fast myndigheterna förespråkar blandskog sedan flera år… Rent privat sörjer vi våra bär- och svampställen som nu är borta.

Koldioxidutsläppen ökar vid kalhuggning, det tar många år innan planteringarna tar koldioxid. Vi måste tänka på kommande generationer av både människor och djur!

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Det finns andra sätt att bruka sina skogsmarker på, fråga till exempel Lennart Turesson.

Före detta skogsbo, nu med kalhyggen som tomtgränser