GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det har aldrig varit tillåtet att cykla på trottoaren

Har Sverige helt plötsligt fått vänstertrafik och har trottoarerna blivit cykelbanor? Inte vad jag vet i alla fall, men många verkar tro det.
Insändare • Publicerad 18 november 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Cyklar gör man på cykelbanan.
Cyklar gör man på cykelbanan.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det händer varje dag när jag är ute och går, cyklister som kommer på trottoarerna, på vänster sida med mera. Man håller ofta på att bli påcyklad på trottoaren kan jag säga. Och det är i alla åldrar detta sker, från barn och ungdomar över åtta år till barnfamiljer till pensionärer. Jag har varit i kontakt med polisen, skolorna med flera om detta, och nu börjar jag nästan fundera på om jag ska kontakta PRO.

Det har aldrig varit tillåtet att cykla på trottoaren, och Sverige ställde om till högertrafik 1967.

Häromdagen blev jag påcyklad precis utanför polishuset i Växjö, jag och min mor kommer gåendes på trottoaren och då ser jag en cyklist som kommer mot oss, på vänster trottoar. När hon närmar sig säger jag åt henne att vi har högertrafik och att hon cyklar på en trottoar, samtidigt som jag pekar mot andra sidan vägen med min kasse jag håller i handen med bland annat mjölk i. Hon fortsätter cykla och cyklar på mig, hon träffar min hand och arm och även kasse då. Mjölkförpackningen spricker och rinner ut, jag får ont i arm och hand, och hon fortsätter cykla. Jag ropar “STOPPA CYKLISTEN!” Men ingen reagerar. Hon vänder sig om och skriker “Är du helt dum i huvudet!?” Jag står kvar helt stum och chockad av det hon hade gjort och vad hon sa. Jag höll upp kassen med den rinnande mjölken, men hon struntade i det och fortsatte cykla.

Det blev flera vittnen till detta, bland annat tre stycken polisanställda som stod och tittade i fönstret, men de gjorde inget. Detta är polisanmält, så vet du något om detta så kontakta polisen.

Vart är detta samhälle på väg? Det är bra att det cyklas, men det ska cyklas rätt. Cykel är ett fordon som ska köras på cykelbanor på rätt sida, och finns det inga cykelbanor så är det gatan som gäller. Många säger att dom inte vågar cykla på gatan, men det får man göra ändå, eller så hoppar man av cykeln och går.

Det är böter på att cykla på trottoaren, likaså om man kör vänstertrafik, mot enkelriktat med mera.

Ett brottsoffer på 16 år

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.