Annons

Dyrt för brukaren när elnätsföretagen utnyttjar sin monopolställning

E.ON är elnätsägare i flertalet mindre kommuner i Kronoberg (Uppvidinge, Lessebo, Tingsryd, Älmhult och Markaryd).
Insändare • Publicerad 11 mars 2011
Foto: Frida Hedberg/ scanpix

E.ON är elnätsägare i flertalet mindre kommuner i Kronoberg (Uppvidinge, Lessebo, Tingsryd, Älmhult och Markaryd). Tillsammans med de stora bolagen Fortum och Vattenfall, äger E.ON elnäten i nästan hälften av Sveriges alla kommuner och har en dominerande ställning när det gäller eldistributionen på landsbygden.

Med sin monopolställning i ryggen har de stora aktörerna höjt elnätspriserna kraftigt under de senaste åren. Varje år genomför vi den så kallade Nils Holgersson-undersökningen som bland annat jämför landets energitaxor. Undersökningen bekräftar en tydlig trend mot kraftigt stigande priser gällande elnäten. E.ON ökade sina elnätsavgifter med nära 34 procent mellan 2006 och 2010 och ligger prismässigt i toppskiktet bland elnätsbolagen.

Annons

Flera kalla vintrar har gett elkonsumenterna hicka. Ofta riktas fokus mot elhandelspriset. Vad inte alla känner till är att elnätsavgiften står för ungefär en tredjedel av det totala elpriset. E.ONs elnät kostar, för konsumenterna, idag 65,5 öre per kWh vilket motsvarar 236 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter.

Vi reagerar på att E.ON utnyttjar vad som i praktiken är ett monopol på elnäten. Vi har också uppmärksammat att det är omotiverat stor spridning på prissättningen i hela landet och inte minst i Kronoberg. De naturliga marknadskrafterna saknas och kunderna extra utsatta och kan inte agera själva genom att byta leverantör när priserna skenar.

Det är High Chaparall i prissättningen och den övervakande myndigheten, Energimarknadsinspektionen (EI), som ska skydda kunderna och förhindra överprissättning har ännu inte lyckats med sin uppgift.

Två kalla vintrar har skapat het debatt kring elpriserna. Elkonsumenterna har fått nog! Politikerna måste omedelbart skärpa övervakningen. Vinsterna i nätbolagen måste stå i proportion till deras affärsrisk. En risk som i dagsläget är obefintlig med en vara som alla behöver och en handel som saknar konkurrens.

Christofer Lööf?

Regionchef Kronoberg, Fastighetsägarna Syd

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons