unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

En kostsam idé

Smålandspostens aktiva journalistik har gjort äldre­omsorgen i Lessebo kommun till en med­borgarfråga. Den hade annars lätt blivit en fråga som avgjorts av partiernas inre cirklar samt tjänstemännen.
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Detta visar att aktiv journalistik är en avgörande faktor för demokratin. Alla insikts­fulla politiker vet detta.

Sedan frågan väcktes har det kommit en ny faktor: corona. Politikernas/tjänstemännens plan var att samla alla gamla på ett enda ställe, en ny institution vid järnvägen i Lessebo. Corona har lärt oss att det inte är en bra idé. Corona är inte den sista pandemin.

Greta Thunbergs sommarprogram ger en ny infallsvinkel till planen. Bygg­industrin är ett större miljö­problem än flyget, bland annat för att de material man arbetar med är oerhört energikrävande: betong, bergkross, glas, tegel. 20 procent av den svenska miljö­påverkan kommer från byggindustrin. Därför måste det första alternativet alltid vara att anpassa befintliga byggnader.

Det finns ett alkoholistbeteende, när det gäller miljön. Man tänker: ”Så lite gör väl inget.” Greta Thunberg visar att det lilla ”som gör inget”, kan vara just det som får ekosystemet att tippa över. 2018 fick vi en aning om vad det kan innebära. I över en vecka brann det vid Visjön, endast några kilometer från Kosta. Hade den branden – efter tio veckors torka – börjat fyra kilometer närmare samhället, kunde Kosta ha brunnit upp.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Att inte ställa miljöfrågan inför varje byggprojekt kan bli mycket kostsamt. En rimlig fråga till kommunledningen är denna: Hur stor blir energiåtgång och miljöpåverkan av det planerade bygget, från bergkrossen och betong­fabriken till färdigt hus?

Christian Braw