Ett år sedan beslut – det är fortfarande inte försent att avbryta projektet

I torsdags var det ett år sedan det ogenomtänkta beslutet om nytt sjukhus i Räppe togs. Trots många oklarheter om ekonomin och trots att man inte hade en byggbar tomt tog regionfullmäktige beslut om att bygga ett nytt sjukhus i Räppe.
Insändare • Publicerad 2 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Beslutet om nytt sjukhus i Växjö fortsätter att engagera.
Beslutet om nytt sjukhus i Växjö fortsätter att engagera.Foto: LENA GUNNARSSON

Enligt regionens senaste ekonomiska prognos skall man nu satsa 16 miljarder varav det mesta i Räppe. Räppedebaclet har hittills kostat mer än 300 miljoner och projektet drar nu en daglig lönekostnad på cirka en miljon med 100-talet anställda.

På två månader skulle regionens sparkrav/underskott för i år vara noll om man direkt stoppade projektet. Om inte så blir resultatet: Ständiga besparingskrav. Osäkra arbetsvillkor. Osäker vård. Skattehöjning.

Inför beslutet i mars 2022 skickade jag nedanstående upprop till samtliga ledamöter i regionfullmäktige:

”Inför ert beslut om Räppealternativet.

För en vecka sedan så hade vi fred i Europa. Nu är det fullt krig mellan Ryssland och Ukraina och det råder en stor oro i hela världen över hur detta kommer att utvecklas. Hundratusentals flyktingar mest kvinnor och barn har flytt till grannländerna. Tusentals dödade och skadade: civila och militärer. Förstörda bostadshus och infrastruktur. Militär upprustning på båda sidor med risk för utvidgat krig. Sanktioner, bojkotter av banker, företag, idrottsmän med mera. Sammantaget ger det en stor osäkerhet inför framtiden, så försiktighetsprincipen måste användas. Ta inga stora, icke akuta beslut förrän läget är klart.

Skjut upp beslutet om placeringen av ett nytt akutsjukhus i Räppe och utred alternativ.

Satsa på närsjukvården och på utvecklingsmöjligheter för personalen. Satsa på arbetsglädjen för dessa att utveckla sjukvården. Satsa på fast personal.

Partiöverskridande åsikt: Innehållet i vården är viktigare än skalet.”

Jag återupprepar här mitt upprop till samtliga ledamöter, med skillnaden att det nu är ett år och en vecka sedan vi hade fred i Europa.

Det är fortfarande inte försent att avbryta projektet. Det finns fortfarande ingen lagakraftvunnen detaljplan i Räppe. Det finns fortfarande inga pengar att bygga för.

Nils-Erik Nilsson, Tolg

”Det finns fortfarande ingen lagakraftvunnen detaljplan i Räppe. Det finns fortfarande inga pengar att bygga för.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.