Annons

Ett mer tillgängligt samhälle för alla

Kommentar till Ökad tillgänglighet en utmaning för alla länets kommuner, av Eywind Zaar-den Dulk och Jan Karlsson den 2 mars.
Insändare • Publicerad 10 mars 2011
Det finns mycket att göra för länets kommuner när det gäller tillgänglighet. Foto: Filip Sjöfors
Det finns mycket att göra för länets kommuner när det gäller tillgänglighet. Foto: Filip SjöforsFoto: Filip Sjöfors

Ni tar upp ett viktigt och angeläget ämne som berör många. Växjö kommun har jobbat en hel del med tillgängligheten de senaste åren. Men vi kan bli bättre.

Ni skriver att Växjö kommun var den kommun som blev högst rankad av länets kommuner i Humanas Tillgänglighetsbarometer 2010. Det är både glädjande och sorgligt att det är så. Glädjande att vi kom så långt med vårt arbete. Sorgligt då vi har brister i tillgängligheten trots att vi är bäst i länet. Detta betyder att det finns mycket att göra för länets andra kommuner men även för oss i Växjö. Jag vill utmana länets samtliga kommuner till att bli den mest tillgängliga kommunen.

Annons

När kommunen bygger flerbostadshus som är två våningar eller mer ska det finnas hiss. När Växjö kommun byggde Blåsbälgen var det viktigt med tillgängligheten, inte bara hiss. Det är en fördel om även privata byggherrar tänker på tillgängligheten.

När vi gör om gång- och cykelvägar så tittar tekniska nämnden på byggmaterialet för att underlätta för personer som behöver rullator eller rullstol. Det behövs bättre kantmarkeringar för att underlätta för personer med nedsatt syn. Vi övergångsställen ska det inte finnas någon hög kant. Listan på åtgärder kan göras lång och detta är bara några exempel.

Zaar-den Dulk och Karlsson nämner brister på badplatserna. För några år sedan skrev Centerpartiet en motion om bättre tillgänglighet på Evedal. Detta resulterade i att det byggdes en ramp.

För några år sedan skrev vi även en motion om att göra Hälsoarenan Fylleryd mer tillgänglig för alla. Här förs det dialog mellan fritidsnämnden och med alliansföreningarna i Fylleryd. Men kommunen bör se över och åtgärda de brister som finns på badplatserna i Växjö kommun samt att idrottsanläggningarna ska vara öppna för alla.

Jag ser fram emot att vi tillsammans kan skapa ett mer tillgängligt samhälle. Nu ser vi gärna att ni andra kommuner i Kronoberg antar denna utmaning.

MALIN N KIND (C)

ordförande för Samverkansrådet i Växjö kommun

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons