Annons

Ett saftigt projekt för ett grönare Växjö

 Alla dessa äpplen. Överallt hänger de i träden. Både på privata och allmänna tomter. Röda, gröna, stora, små. Jag tittar storögd på dem där jag cyklar förbi.
Insändare • Publicerad 19 oktober 2012
Varför köpa inporterad äpplen när det finns svenska?
Varför köpa inporterad äpplen när det finns svenska?Foto: Lena Gunnarsson

 Alla dessa äpplen. Överallt hänger de i träden. Både på privata och allmänna tomter. Röda, gröna, stora, små. Jag tittar storögd på dem där jag cyklar förbi.

Som den norrlänning jag är fascineras jag av denna ”gratisvara” eftersom äpplena där jag kommer ifrån inte blir mycket större än ett plommon i bästa fall.

Annons

Tänk att få äga ett eget äppelträd. Vilken lyx. Vad jag skulle plocka.

Men här verkar inte så många bry sig. Visst plockas det, men det är så ofantligt mycket frukt som bara går till spillo.

Är det inte ironiskt? Vi pratar hela tiden om ekologiskt och närodlat. Vi läser oss vindögda på innehållsförteckningar om naturliga aromer, inga tillsatser, jagar kravmärkta varor och stoltserar med den senaste 100-procentiga organiska bomullströjan. Men ser vi inte längre än dit näsan räcker? De hänger ju där och dinglar mitt framför våra ögon.

Tänk om hela Växjö kommun skulle gå ihop och starta ett projekt där alla äppelträdsägare fick vara med och skänka sin överblivna frukt.

Växjö kommun kunde anställa folk som plockade äpplena, vilket bidrar till nya jobb. Som transportmedel skulle man använda sig av cyklar i stället för bilar för att minska utsläppen. Sedan säljs äpplena hos alla Växjös grossister och matvaruhus.

Varför välja Granny Smith och Royal Gala som fraktas över halva jorden när vi har fantastiska och betydligt mer näringsrika frukter alldeles runt knuten?

Vi kan faktiskt göra något åt miljön! Även den enklaste handling är ett steg på väg.

Det är dags att handla, inte bara snacka!

Är Växjö grönt eller?

NORRLANDS GALA

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons