Annons

EU och Nato tvår sina händer i oskuld

Såg du Natos pressträff i fredags? Där Jens Stoltenberg försökte rentvå sig och Nato från varje gnutta av skuld till Ukrainas tragedi, som växer och fördjupas från dag till natt?
Insändare • Publicerad 10 mars 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jens Stoltenberg.Foto: Roman Koksarov

Finns det någon i Europa eller övriga omvärlden som är villig att försöka stoppa ett pågående dödligt våldsbrott mot Ukrainas 40 miljoner människor av kött, blod, själ och ande?

Ukraina har svikits av både EU och Nato. President Zelenskyj har varit öppen med landets vilja och ansökan om medlemskap i EU och Nato. Detta borde ha setts som en ”förlovning”, och i syfte att skydda Ukraina och dess 44 miljoner innevånare skulle EU på en gång ha ”slagit armarna omkring Ukraina” och förklarat, att ett angrepp på Ukraina är ett angrepp på EU.

Annons

Samma sak med Nato. På en gång skulle Nato ha skyddat Ukraina från angrepp med alla till buds stående medel.

Jens Stoltenberg försökte på fredagen förklara att Nato ville hjälpa Ukraina med allt möjligt inklusive vapen, men Nato ”vill inte vara en del av konflikten med Ryssland”. Vapen och förnödenheter av olika slag har getts till Ukraina, men inte det som skulle ha gett dem en jämbördig chans att försvara sig mot de övermäktiga ryssarna – stridsflyg med pansarbrytande raketer och smarta missiler.

Hur kan en stor militär ledare vara så falsk? Det är ju Nato och Ukrainas ansökan om medlemskap som ÄR problemet! Putin visar i all sin makt och brutalitet, att han är beredd att göra allt för att hindra Ukraina från att gå den vägen.

Nu står både EU och hela Nato med mössan i hand och önskar Ukraina lycka till i deras undergång. Det finns ingen vare sig kristen eller politisk moral i detta. Likt en romersk potentat tvår Jens och den lilla veka marionetten i Bryssel sina händer i oskuld.

Kjell Samuelson

Annons
Annons
Annons
Annons