GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fel att satsa på vindkraften

Åke Carlsson oroar sig över bordläggning av vindkraften i Uppvidinge.

Åke Carlsson, Sveriges energipolitik har genom centerns teknikfientlighet/rädsla varit ”bordlagd” i över 30 år.

Däremot satsas sedan några år tillbaka på massiv utbyggnad av inhemsk produktion av vindkraft som har ett CO2 utsläpp som jämfört med vattenel och kärnkraft är upp till tre gånger större och kostar 15 miljarder kronor extra per år, enligt IVA, Ingenjörsvetenskapsakademien.

Vindkraften förvandlar naturlandskap till industrimark, halverar fastighetspriser/innebär ny typ av liv­egenskap, avfolkar landsbygden, tar död på turistnäringen och det vilda fågellivet. Sprider lågfrekvent ljud och innebär framför allt osäkerhet för långsiktig satsning på industriell verksamhet.

Vindkraft i Sverige är en felsatsning av gigantiska mått.

Sverige har en unik tillgång till vattenkraft (cirka tio öre/kWh) men ”bordlagd”. Ny kärnkraft baserad på torium eller ny teknik där utbränt kärnbränsle kan återanvändas borde för länge sedan passerat riksdagens agenda.

Det finns ny kärnkraftsteknik som genererar vätgas som biprodukt – framtidens ersättning av fossilbränslen inom transportsektorn.

Låt även vattenkraft producera vätgas som fordonsbränsle och till framtida bränsleceller. Var finns debatten om framtidens energikoncept?

Einstein yttrade ”det fjärde världskriget kommer att utkämpas med käppar och stenar”. Om Centern och Miljöpartiet får styra energipolitiken i Sverige kommer Sverige att uppnå den tekniknivån utan ett tredje världskrig.

Lars Carlsson

Läs mer