GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Felaktiga fakta om Solgården

Lars-Erik Hammarström (S), socialnämndens ordförande i Uppvidinge, svarar på insändaren ”Tänk om – öppna Solgården!” (Smålandsposten den 9/11).
Replik • Publicerad torsdag 06:00
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Äldreboendet Solgården i Norrhult.
Äldreboendet Solgården i Norrhult.
Foto: Annika Niquet

Det vore önskvärt att man tar reda på fakta innan man skriver en insändare.

Det är sju personer som har tackat nej från den 1 april 2021 till i dag. Två av dem har angett att de tackade nej på grund av att de önskade flytta till annat boende i kommunen. Under 2021 har en enskild fått avslag på ansökan om särskilt boende. Genomsnitt antal tomma platser i särskilt boende sedan april 2021 är fyra per månad. Eftersom vi har haft en överkapacitet har vi kunnat tillgodose allas behov av särskilt boende. Däremot ser vi att demensplatserna har varit för få. Socialförvaltningen köper i dag platser av externa utförare, detta är inte beroende av antal platser i våra boenden utan beror på mycket komplexa behov som inte har varit möjliga att tillgodose i våra verksamheter. Oavsett antal platser i våra verksamheter hade vi köpt dessa platser.

Prästgårdsvägen öppnades som en covid-19-avdelning under 2020 med tre platser för att minska risken för smittspridning i våra ordinarie verksamheter.

Återöppnande av Solgården skulle leda till avveckling av platser på annat boende eftersom det tidigare varit en överkapacitet av särskilt boendeplatser. Nu är antalet platser mer anpassat utifrån efterfrågan. Antalet platser för personer med demenssjukdom behöver ökas.

Under fyra månader registrerades 440 avvikelser, inte fallolyckor, utan det var 257 fall under perioden. I dag är alla avvikelser som inkom under perioden som statistiken är hämtad ifrån hanterade och avslutade.

Sedan den 1 november år 2012 ingår det i skälig levnadsnivå att den som har beviljats bistånd i form av särskilt boende för äldre ska kunna fortsätta sammanbo med sin partner enligt 4 kap. 1 c § Socialtjänstlagen 2001:453 (SoL). Detta gäller oavsett om partnern har behov av boende i särskild boendeform. Om endast en part vill bo tillsammans finns det inte några förutsättningar för att en ansökan om medboende ska bifallas.

Smedgårds senaste tillstånd, från 2006, innebär att de får bedriva särskilt boende i högst 23 lägenheter samt ett avlastningsrum. Tillståndet utfärdades av Länsstyrelsen, i dag är det IVO som ansvarar för tillstånden. Detta innebär att antal platser inte har ökats, utan det är nyttjandegraden som ändrats över tid.

Åsedaskolan kommer efter jullovet inte att använda sig av Olofsgårdens matsal.

Lars-Erik Hammarström (S), socialnämndens ordförande

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.