Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Finns ett politiskt ledarskap för att minska segregationen?

I många år har Araby varit ett segregerat särskilt utsatt område. I grunden finns en bostadssegregation eftersom området domineras av hyresrätter i flerfamiljshus. Politikernas svar har varit att bygga fler hyresrätter i flerfamiljshus och nu även en ny moské med en förskola. Hur är det tänkt att det här ska leda till en minskad segregation?
William Westerman saknar ett politiskt ledarskap för att minska segregationen på Araby.
William Westerman saknar ett politiskt ledarskap för att minska segregationen på Araby.
Foto: Anna Nordström
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Om segregationen ska minska så behövs ett politiskt ledarskap. Finns något sådant? Undfallenheten hos byggnadsnämndens ordförande är påtaglig i Smålandspostens artikel. Svaren indikerar att det inte skulle finnas något alternativ eftersom processen följer alla regler. Brukar det låta så i byggnadsfrågor? När det kom förslag om bostäder vid Fläktenområdet så skulle man rösta nej för att man skulle se över detaljplanen. Samma gällde vid ombyggnationerna vid Willys Teleborg. Då fanns det saker som behövde ses över för att få en helhetsbild över området. Det tänkte man inte på när det gällde en ny moské med förskola i ett särskilt utsatt område. Då fanns det ingen helhetsbild, man följer bara reglerna. Intressant att samma kommun som letar kryphål i alkohollagstiftningen för företagens skull hänvisar till “reglerna” när det gäller segregationsproblematiken.

Det är dock inte första gången politikerna försöker skjuta ansvaret från sig. Man har skyllt på lagen om EBO och hänvisat till nya utredningar. Utredningar till varför området är segregerat? Det har inte gjorts under alla dessa år? Räcker det inte att besöka området för att få svar på detta? Det är fullt av gråa flervåningsbetongkolosser omringat av parkeringar, garage och barackbostäder. Det förvånar inte om människor som kan ordna boende på andra ställen gör så.

Vill man bryta segregationen genom att nya grupper flyttar in i området så bör man arbeta för att göra området attraktivt för dessa. Om nu 7 av 10 vill bo i småhus så borde man bygga småhus i detta område. Det finns plats söder om Nydalavägen samt där moskén står. Det går att bryta segregationen med drastiska och långsiktiga planer om man vill, men det kanske man inte vill.

William Westerman

”Intressant att samma kommun som letar kryphål i alkohollagstiftningen för företagens skull hänvisar till “reglerna” när det gäller segregationsproblematiken.”

Läs mer